0
(0)

Contrar opiniei împământenite care susține că jocul cuvintelor încrucișate a apărut în perioada secolelor al XVIII-lea – al XIX-lea, pentru a deveni un fenomen global în primii ani ai secolului XX, o descoperire arheologică veche de 2.500 de ani indică faptul că în Grecia antică acest joc era extrem de popular.

Descoperirea a fost făcută în vechea așezare Smyrna, actualul oraș Izmir din Turcia, și consta într-o serie de cuvinte încrucișate scrise pe un zid al unei basilici din piața centrală a vechii așezări. Aceste cuvinte sunt scrise astfel încât pot fi citite de sus în jos sau de la stânga la dreapta și sunt așezate pe câte cinci coloane.

Dr. Akin Ersoy, liderul echipei de arheologi, neagă ipoteza conform căreia acestea erau mesaje codate ale unei secte creștine, așa cum s-a presupus inițial. În primul rând, vechimea acestora este mult prea mare. Apoi, cine ar fi scris mesaje codate în mijlocul pieței publice, acolo unde abundau gărzile și oamenii legii? Fără dubiu, susține arheologul turc, acestea erau cuvinte încruciște, lăsate pe pereți de negustorii care vroiau să își omoare timpul liber.

Pe lângă aceste cuvinte încrucișate descoperite în agora din Smyrna, cercetătorii turci au descoperit o sumedenie de alte inscripții, printre care relatări din viața de zi cu zi a orașului, despre vase, dar și poeme de dragoste.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?