Vanilla, un cimpanzeu în vârstă de 28 de ani, și-a trăit întreaga viață în captivitate într-un laborator. Acum a fost eliberată într-o rezervație de cimpanzei de pe insulă din Florida, ea a văzut pentru prima dată cerul.
Cimpanzeii au fost folosiți de multă vreme pentru cercetări de laborator datorită apropierii lor genetice de oameni. Aceste primate împărtășesc de fapt peste 98% din moștenirea lor genetică cu oamenii. Asemănările lor anatomice, fiziologice și imunologice le fac, de asemenea, modele interesante pentru studierea bolilor umane și testarea potențialelor tratamente. În plus, cimpanzeii trăiesc în grupuri sociale complexe și au comportamente comparabile cu ale noastre. Acest lucru le face utile pentru studiul interacțiunilor sociale, cogniției, învățării, limbajului și a altor aspecte ale comportamentului uman.
De-a lungul timpului, însă, folosirea cimpanzeilor în cercetare a făcut obiectul unor preocupări etice legate de bunăstarea animalelor. În prezent, prezența acestor animale în laboratoare este în mare măsură redusă, multe țări având implementat restricții legale care limitează sau interzic această practică. De asemenea, se întâmplă din ce în ce mai des ca unele dintre aceste animale, care și-au trăit întreaga viață în captivitate, să fie eliberate în sfârșit pentru a se bucura de ultimii ani în aer liber. Acesta este cazul în special pentru Vanilla.
Femela cimpanzeu își petrecuse prima parte a vieții într-un centru de cercetare biomedicală din New York, unde ea și alte zeci de maimuțe erau găzduite în mici cuști suspendate. În 1995, toate au fost transportate către Wildlife Waystation, un centru de salvare a animalelor din California, unde nu puteau trăi decât într-o incintă acoperită și cu plasă, izolată de lumea exterioară. Unitatea și-a închis în cele din urmă porțile în 2019. De atunci, femela cimpanzeu și 29 dintre semenii ei au locuit într-unul dintre sanctuarele organizației. După ce au petrecut timp în carantină (cum este procedura standard), animalele au fost introduse treptat într-unul dintre grupurile familiale mai mari ale unității, potrivit unui comunicat. Toți acești indivizi trăiesc pe o insulă de 1,2 hectare.
Videoclipul publicat de ONG ne permite să o vedem pe Vanilla explorând acest nou habitat. Ezitând la început, o vedem pe femelă mai întâi așezată în prag până când Dwight, masculul alfa al grupului, o încurajează să i se alăture, îmbrățișând-o. După un timp, ea își ridică privirea spre cer de mai multe ori. Ea nu-l mai văzuse niciodată în 28 de ani.
Eliberarea cimpanzeulului Vanilla într-o rezervație de pe insulă marchează o piatră de hotar în viața cimpanzeului în vârstă de 28 de ani. După ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în captivitate, folosită pentru cercetări de laborator, Vanilla are în sfârșit șansa de a descoperi lumea exterioară. Videoclipul emoționant al primelor ei momente de libertate, în care ridică privirea spre cer pentru prima dată, simbolizează un nou început și o a doua șansă pentru această femelă cimpanzeu. Această poveste ilustrează atât consecințele utilizării cimpanzeilor în cercetarea științifică, cât și eforturile tot mai mari de a le îmbunătăți bunăstarea. Restricțiile legale și conștientizarea etică au condus la o reducere semnificativă a utilizării acestor primate în laborator. Acum, din ce în ce mai mulți cimpanzei sunt transferați în sanctuare unde pot duce o viață mai naturală și împlinită.
Vanilla reprezintă o speranță de schimbare pentru numeroșii cimpanzei care încă așteaptă eliberarea lor. Integrarea sa cu succes într-un grup social complex și mirarea sa față de natură ne amintesc de importanța protejării și respectării acestor animale remarcabile. Trecerea cimpanzeului Vanilla de la captivitate la libertate nu este doar o victorie personală pentru ea, ci și un pas înainte pentru cauza bunăstării animalelor în general.