0
(0)

BMW este, probabil, brandul auto cu numărul cel mai mare de fani din lume. Și e o marcă auto printre prioritățile căreia se numără oferirea unei experiențe de condus cât mai antrenante. Și, totuși, BMW are planuri avansate în domeniul… mașinilor autonome.

Încă din 2006 un BMW Seria 3 a parcurs singur circuitul de la Hockenheim, în timp ce prototipuri autonome din cadrul BMW Group au început teste rutiere pe autostrada A9 dintre München şi Nürnberg în 2011. Începând cu 2014, prototipuri mai avansate ale BMW Group au fost echipate cu tehnologie 360o de scanare a mediului, care le-a oferit capacitatea de a evita accidentele.

2014 a fost şi anul în care un prototip autonom al BMW Group a efectuat, pentru prima dată, derapaje controlate pe Las Vegas Speedway, dovedind că şi condusul autonom poate fi foarte spectaculos. Automobilele autonome sunt capabile acum chiar şi să parcheze singure prin utilizarea gesturilor simple, aşa cum a fost demonstrat cu un prototip BMW i3 în cadrul CES Las Vegas în urmă cu un an.

bmw-vision-next-100-concept-stiinta-tehnica-101BMW Vision Next 100, un concept care ilustrează filiozofia BMW despre viitor, este un automobil vizionar care încorporează toate aceste funcţii şi care, în acelaşi timp, ajută proprietarii să-şi organizeze rutina zilnică.

În acelaşi timp, BMW Group a mers mai departe: ca urmare a achiziţionării unei părţi din HERE în 2015 şi a colaborării sale cu Intel, Mobileye (din 2016) şi alţi parteneri, BMW Group a dat undă verde dezvoltării BMW iNext pentru producţia de serie, noul model din gama BMW i pregătit pentru 2021 care va deschide drumul în companie pentru condusul autonom avansat.

Nivelurile de condus automatizat/autonom

Nivelul 2 (sistemele de asistare a conducătorului din prezent)

Din primele cinci niveluri de automatizare definite de industria auto, automobilele de producţie din prezent sunt la nivelul 2 (sisteme de asistare a conducătorului). În mod deliberat, BMW Group se referă la sisteme ca sisteme de asistare a conducătorului, precum Driving Assistant Plus la noile BMW Seria 7 şi BMW Seria 5. Asistenţa cu control longitudinal şi lateral (acceleraţie, frână şi direcţie) a automobilelor permite un condus relaxat şi mai sigur, ceea ce înseamnă că un stres mai mic este suportat de conducător.

bmw-masini-autonome-2

Fără îndoială, pentru actualele sisteme conducătorul trebuie să-şi concentreze în permanenţă atenţia în trafic, parţial din cauza capacităţilor tehnologiei actuale, precum şi a situaţiilor legale din prezent. În orice moment, conducătorul este responsabil pentru misiunea condusului. Dotări precum detectarea hands-on (mânile pe volan) sunt concepute să asigure îndeplinirea acestei responsabilităţi.

Nivelul 3 (condusul foarte automatizat)

Automobilele de la acest nivel vor fi capabile de condus complet automatizat şi, prin urmare, de preluare a controlului în trafic separat care se deplasează în aceeaşi direcţie, de exemplu când se conduce pe autostrăzi sau drumuri de acest tip.

În acest timp, conducătorul va putea efectua alte activităţi (“eyes off”), dar în situaţii complexe trebuie să fie capabil să preia din nou misiunea condusului într-un interval de timp rezonabil (câteva secunde), atunci când sistemul solicită acest lucru. Un exemplu ar fi un set nou de lucrări rutiere cu design complex şi rutare complexă a benzii. În orice caz, conducătorul trebuie să aibă permis de conducere şi să fie capabil să conducă un automobil.

bmw-masini-autonome-3

Nivelul 3 aduce cu el o întreagă serie de cerinţe tehnice şi este posibil doar prin interacţiunea perfectă a fiecărei componente. În acest scop, senzorii individuali furnizează date care ulterior sunt combinate pentru a produce un model 360° al mediului din jurul automobilului. Pe baza acestuia, software-ul strategiei de condus calculează manevrele necesare de condus.

  • Scanerele cu laser (LIDAR) măsoară cu precizie distanţele până la alte obiecte din mediul înconjurător al automobilului şi determină dimensiunea şi viteza acestora. În acest fel, automobilul generează o imagine a zonei ce poate fi traversată şi care este liberă de obstacole.
  • Camerele instalate în spatele parbrizului determină poziţia celorlalţi participanţi la trafic şi recunosc dacă respectivul în cauză este un automobil, un camion, o motocicletă sau un pieton. Camera detectează şi marcajele şi semnele rutiere, permiţându-i să furnizeze informaţii exacte despre poziţia automobilului pe banda proprie.
  • Senzorii de radar direcționaţi atât înainte, cât şi înapoi cartografiază poziţiile celorlalţi utilizatori ai drumului. Ei detectează direcţia pe care obiectele se apropie şi calculează continuu distanța faţă de ele, precum şi viteza lor.
  • Senzorii cu ultrasunete detectează alte vehicule, precum și obstacolele din vecinătatea imediată a automobilului. În acest scop, există senzori pe fiecare parte a maşinii, precum şi în faţă şi în spate.
  • GPS (Global Positioning System) este utilizat împreună cu informaţiile de la senzorii de bord pentru a localiza poziţia automobilului pe o hartă HD de înaltă precizie. Aceasta include informaţii despre numărul de benzi de trafic şi drumurile de acces sau de ieşire, de exemplu, precum şi “repere” care au fost măsurate exact. În acest fel, poziţia automobilului poate fi identificată pe banda exactă. Şi, prin factorizarea datelor de la cameră pe oglinda retrovizoare, automobilul poate determina cât de aproape sunt marcajele benzii sau marginea drumului.

“Centrul de date” pentru procesarea tuturor informaţiilor primite poate fi găsit în prezent în portbagajul fiecărui prototip. Este locul unde strategia de conducere este calculată pe baza informaţiilor colectate și modul în care automobilul ar trebui să răspundă situaţiei din trafic şi să implementeze acţiunile de condus dinamic necesare prin utilizarea direcţiei, acceleraţiei şi frânelor.

Nivelul 4 (condusul complet automatizat)

Din punct de vedere tehnologic, nivelul 4 reprezintă progresul evolutiv de la nivelul 3. Conducătorul va trebui să preia conducerea numai în situaţii extrem de complexe sau atunci când se aşteaptă condiţii meteorologice extreme. Deşi conducătorul încă trebuie să aibă permis de conducere valabil la acest nivel şi să fie fizic apt să conducă, condusul în modul “mind off” este teoretic posibil, ceea ce ar permite celui de la volan, de exemplu, să doarmă în timpul călătoriei.

Principalele diferenţe dintre nivelurile 3 şi 4 sunt reprezentate de intervalul de timp în care conducătorul trebuie să preia misiunea condusului şi capacitatea de a negocia traficul urban într-un mod complet automatizat la nivelul 4. La nivelul 3, conducătorul trebuie să-şi asume controlul din nou într-un timp rezonabil (câteva secunde). Dacă nu reuşeşte, automobilul se va plasa singur într-o situaţie de risc redus, de exemplu prin frânarea până la o oprire controlată pe banda de urgenţă. Va exista mult mai mult timp pentru preluarea controlului în timpul condusului autonom la nivelul 4.

Principala diferenţă dintre nivelurile 4 şi 5 este că, deşi conducătorul poate prelua misiunea condusului la nivelul 5 dacă doreşte acest lucru, el nu va fi obligat să o facă.

Nivelul 5 (condusul autonom)

Spre deosebire de nivelurile 3 şi 4, nici permisul de conducere, nici capacitatea fizică de condus nu sunt necesare pentru condusul autonom, eliminând necesitatea volanului şi a pedalelor. Automobilul preia toate funcţiile de condus. Acest lucru este extrem de complex, motiv pentru care cerinţele privind soluţiile tehnice sunt extrem de ridicate. Din acest motiv, automobilele care se conduc singure vor funcţiona iniţial la viteze relativ reduse în traficul urban. În primul rând, ele vor fi implementate în principal în centrele oraşelor, unde vor fi utilizate cu precădere în zone delimitate.

Este de înţeles că primele automobile autonome vor apărea alături de cele foarte automatizate în perioada cuprinsă între 2020 şi 2030. Este de aşteptat ca primele proiecte-pilot cu automobile autonome să fie lansate în centrul anumitor oraşe pe parcursul acestui deceniu. Astfel, automobilele foarte automatizate vor apărea iniţial pe autostrăzi, în timp ce automobilele autonome vor începe în centrul oraşelor ca parte a proiectelor-pilot lansate în paralel.

https://www.youtube.com/watch?v=E8xg5I7hAx4&t=4s

Cerințe tehnice de securitate

Sistemul de condus autonom trebuie să fie capabil să facă faţă singur fiecărui defect imaginabil. Acest lucru înseamnă cerinţe enorme şi fără precedent privind disponibilitatea şi fiabilitatea unui sistem de condus foarte automatizat.

Hărţile de înaltă definiţie permit ca orizontul de prognoză să fie extins dincolo de raza de acţiune a senzorilor. Acest lucru permite ca limitările sistemului sau situaţiile în care un vehicul foarte automatizat – în cazuri extrem de rare – nu funcţionează perfect să fie recunoscut într-o fază incipientă, astfel încât misiunea condusului să poată fi delegată din nou conducătorului în timp util.

În plus, fiabilitatea şi calitatea proiecţiei mediului – cu alte cuvinte, detectarea 360o a mediului – sunt mult îmbunătăţite din nou prin utilizarea unor hărţi HD (de înaltă precizie). Traseul exact al benzilor de circulaţie poate fi determinat, de exemplu, de pe o hartă. De asemenea, reperele stocate pe hartă fac posibilă calcularea exactă a poziţiei proprii a automobilului. Prin urmare, hărţile de mare precizie au un rol esenţial în depășirea provocărilor enorme ale condusului foarte automatizat, motiv pentru care BMW Group a achiziţionat, de exemplu, o participaţie la compania de hărți digitale HERE.

Dezvoltarea conceptului actual se referă la problema densităţii corecte a informaţiilor care trebuie stocate pe hartă. Această activitate de dezvoltare urmăreşte să obţină un echilibru optim între calitatea şi cantitatea de informaţii de pe hartă, pe de o parte, şi cantitatea şi performanţele senzorilor automobilului / inteligenţa algoritmilor, pe de altă parte.

Delegarea responsabilităţii pentru controlul automobilului maşinii pentru o anumită perioadă de timp trebuie să fie permisă prin lege în Germania înainte de sfârşitul acestui an, iar în viitorul apropiat şi în alte ţări. În prezent, conducătorul este responsabil în orice moment pentru misiunea condusului, chiar dacă i se permite să ia mâinile de pe volan timp de câteva secunde pentru un efect substanțial de diminuare a oboselii în timpul călătoriilor lungi, în special.

Deşi este adevărat că oamenii sunt responsabili pentru majoritatea accidentelor din trafic, în acelaşi timp sunt şi cei mai buni prevenitori ai accidentelor. Sistemele actuale funcţionează deja foarte bine, dar, cu siguranţă, deocamdată nu pot înlocui inteligenţa umană în anumite situaţii. Iar conducătorul trebuie să fie conştient de acest lucru. Din acest motiv, BMW Group este nerăbdător să clarifice clienţilor faptul că produsele disponibile în prezent sunt sisteme de asistare a conducătorului şi le numeşte în consecinţă.

https://www.youtube.com/watch?v=cti7sJwYgt0

„Etica” și „deciziile” mașinii autonome

Tehnologia a avansat la stadiul în care suntem acum pe fondul condusului foarte automatizat. Acest lucru implică nu numai dezvoltarea continuă a sistemelor de senzori existente, ci şi o înţelegere complet nouă a siguranţei, un backend stabil bazat pe cloud şi informații foarte dinamice din hărţi HD. Acesta reprezintă un salt tehnologic mare şi extrem de provocator.

Dacă un automobil îşi asumă temporar responsabilitatea controlului, atunci sunt necesare sisteme funcţionale cu redundanţă la defecte, astfel încât o defecţiune să nu ducă la întreruperea întregului sistem. Frânele, direcţia şi sistemul electric care le alimentează necesită o protecţie dublă pentru a se asigura că automobilul poate fi condus în continuare în cazul unei defecţiuni. Împreună cu partenerii săi, BMW Group va îndeplini aceste sarcini la scară largă până în 2021.

bmw-masini-autonome-4În viitor, automobilele automatizate/complet automatizate şi cele autonome vor juca un rol esenţial în reducerea substanţială a numărului total de accidente. Cu toate acestea, la primele generaţii de condus autonom, aceste automobile nu vor avea nici capacitatea tehnică de a lua decizii etice, nici nu le va fi permis acest lucru prin lege.

BMW Group consideră că problema etică, dacă un automobil este în măsură să ajungă la o decizie de viaţă şi de moarte, este de importanţă majoră în ceea ce priveşte acceptarea de către societate a condusului autonom. Cu toate acestea, concluziile cercetării privind accidentele efectuată de BMW Group oferă dovezi clare că, până acum, nu s-au găsit astfel de situații, ceea ce nu înseamnă că ele ar putea fi inexistente în accidentele rutiere din viaţa reală.

Obiectivul automobilelor autonome ale viitorului va fi de a reduce foarte mult probabilitatea accidentelor în comparaţie cu traficul rutier de astăzi sau de a preveni complet accidentele prin condus într-o manieră anticipativă. În cazul puţin probabil de a fi confruntată cu o situație de accident, tehnologia primelor generaţii de asemenea automobile va fi capabilă doar să recunoască dacă spaţiul de condus din faţă este “clar şi acceptabil” sau “neclar” / “inacceptabil”.

bmw-masini-autonome-6Într-o situaţie critică, automobilele vor fi concepute să frâneze imediat la maximum. Dacă automobilul detectează că manevra de frânare iniţială nu este suficientă pentru evitarea coliziunii iminente, acesta va scana o potenţială manevră de evitare şi, dacă este cazul, va schimba direcția pentru a trece pe o bandă liberă.

Dacă nu există spaţiu de condus adecvat pentru efectuarea unei manevre de evitare, direcţia de deplasare curentă este menţinută, concomitent cu frânare la capacitate maximă, astfel încât orice coliziune să aibă loc la cea mai mică viteză posibilă. În plus, ar trebui menţionat că, atunci când se rulează la vitezele obişnuite în zonele construite (între 30 şi 50 km/h), distanţa maximă pe care automobilul poate frâna este de 0,5-1,5 metri.

Majoritatea accidentelor pe drumurile din prezent nu sunt cauzate de depăşirea limitei de viteză, ci de călătoria la viteză necorespunzătoare sau de condusul într-o manieră nepotrivită pentru situația existentă.

Prin utilizarea resurselor sale inteligente de conectivitate, serviciile în timp real disponibile, etc., un automobil automatizat sau autonom va avea capacitatea de a detecta, într-o fază incipientă, situaţiile critice care decurg din aceasta. Mai mult, acesta va fi capabil să reducă viteza indiferent de actuala limită de viteză şi să o adapteze pentru a se potrivi situaţiei. Spre deosebire de oameni, automobilele automatizate nu sunt distrase sau obosite şi reacţionează constant în situaţii critice.

Inteligența artificială – esențială pentru condusul autonom

Încă de la început a fost clar un lucru: condusul autonom nu ar deveni realitate dacă s-ar folosi abordări bazate exclusiv pe reguli. În schimb, realizarea viziunii condusului autonom necesită sisteme de învăţare automată. Obiectivul inteligenței artificiale este de a folosi resurse software pentru a rezolva probleme care altfel nu ar putea fi rezolvate fără utilizarea inteligenţei umane. Inteligenţa artificială este importantă ca tehnologie-cheie pentru multe aspecte ale mobilităţii, acum şi în viitor.

highres_andre_mueller_bmw_gro.0La BMW există multe domenii diferite unde este aplicată. Acestea includ optimizarea proceselor de producţie şi dezvoltarea interacţiunilor personalizate cu limbaj natural pentru clienţi. Un alt domeniu în care se poate aplica inteligenţa artificială este crearea de hărţi rutiere foarte precise, cu conţinut dinamic, precum obstacole temporare şi informaţii live din trafic. De asemenea, poate juca un rol-cheie în direcţionarea multimodală inteligentă, car-sharing şi ride-sharing inteligente, furnizarea de servicii bazate pe locaţie şi alte servicii personalizate pe baza contextului utilizatorului.

O gamă variată de date din lumea reală trebuie colectată de către senzorii de la bordul automobilului pentru a facilita un ciclu de dezvoltare bazat pe date. Acest lucru are ca rezultat cantităţi mari de date, care trebuie apoi prelucrate şi puse la dispoziţie de sistemul de inteligenţă artificială. În prezent, un centru de date este înfiinţat în acest scop, în colaborare cu Intel, şi va fi extins în următoarele luni.

Formarea reţelelor neuronale şi dezvoltarea ulterioară a algoritmilor necesită întotdeauna acces rapid la date, astfel încât facilitatea este echipată cu o cantitate corespunzătoare de putere de calcul. De asemenea, centrul de date va simula scenarii care apar atât de rar în lumea reală încât acoperirea în teste nu ar putea fi într-adevăr completă. Rezultatul este inteligenţa artificială cu o capacitate tot mai mare de a dezvolta modele de realitate.

Un alt sistem de inteligenţă artificială este necesar în automobil pentru a face o interpretare inteligentă a situaţiilor cu care se confruntă pe baza modelelor. Fără aceasta, automobilul nu poate obţine o strategie de condus cu gradul de încredere necesar. Cu toate acestea, o serie întreagă de provocări asociate cu învăţarea automată trebuie depăşită înainte de a fi potrivită pentru aplicaţii în serie.

Acestea includ:

Date

  • Coordonare globală
  • Stocare centralizată a datelor
  • Etichetare
  • Utilizare pe termen lung a datelor

Competenţe

  • Modelarea orientată spre aplicaţii a reţelelor neuronale
  • Parametrizarea metodelor de învăţare
  • Tratarea unor cantităţi mari de date

Hardware

  • Infrastructură de calcul de înaltă performanţă pentru antrenament
  • Platformă puternică de calcul în automobile
  • Conexiune backend pentru actualizări şi feedback

Protecţie

  • Generalizare pentru situaţii complet noi
  • Degradarea sigură
  • Tratarea unor situaţii periculoase rare

Elemente cheie ale tehnologiei

BMW Group urmăreşte o strategie clar definită pentru condusul autonom şi a identificat trei elemente-cheie ale tehnologiei:

– Cartografiere live de înaltă definiţie (HD).

– Senzori de înaltă performanţă, un supercomputer şi software inteligent. Acestea sunt necesare pentru achiziţionarea fiabilă şi procesarea în timp real a informaţiilor despre mediu şi pentru luarea unor decizii sigure referitoare la manevre similare cu cele pe care omul le-ar putea efectua.

– Integrare totală în automobil a unui sistem care este sigur, securizat şi are disponibilitate ridicată.

Participaţia la HERE

Hărţile actualizate continuu şi foarte precise joacă deja un rol-cheie în dezvoltarea unui condus foarte automatizat. Acesta este motivul pentru care BMW Group, împreună cu Audi AG şi Daimler AG, a achiziţionat compania de cartografiere HERE de la Nokia în decembrie 2015. HERE este unul dintre cei mai importanţi furnizori de tehnologie din domeniul datelor de navigaţie.

Unul dintre cele mai importante obiective a fost stabilirea şi dezvoltarea unui ecosistem de date de top prin utilizarea serviciilor bazate pe locaţie. Platforma de localizare HERE de bază va fi accesibilă în mod deschis tuturor actorilor relevanţi de pe piaţă. Au fost făcute schimbări în structura de acţionariat şi conducere a HERE pentru a se asigura că societatea îşi păstrează independenţa şi nu este influenţată în modul în care operează activitatea.

bmw-masini-autonome-7Platforma de localizare dezvoltată de HERE combină hărţi de înaltă definiţie cu informaţii de trafic în timp real, bazate pe locaţie, pentru a oferi utilizatorului o reprezentare detaliată a lumii reale care este exactă la secundă. Această platformă se bazează pe tehnologia de cartografiere HERE – lider în industrie – şi pe informaţii dintr-o gamă largă de surse de date, inclusiv automobile, telefoane mobile, sectorul transporturilor şi logisticii şi chiar infrastructură.

În viitor, planul este ca datele furnizate de senzorii de la câteva milioane de vehicule să fie combinate pentru a forma o singură sursă de date, ceea ce va contribui la accelerarea dezvoltării unei platforme comune de localizare. Obiectivul este de a obţine informaţii şi mai precise despre mediul unui vehicul. Acest lucru va aduce beneficii enorme tuturor clienților HERE sub forma unui confort îmbunătăţit, în timp ce conduc şi călătoresc, o mai mare siguranţă a traficului şi mai puţine ambuteiaje.

Consecinţele vor fi reducerea emisiilor şi oraşe mai curate. BMW oferă deja date anonime de la senzori privind informaţiile despre trafic şi indicatoarele rutiere. Următoarea fază de dezvoltare, care permite actualizarea hărţilor HD prin intermediul flotei BMW, este aproape completă.

HERE se extinde continuu în domeniul său de afaceri. Pe lângă menţinerea unei poziţii de lider de piaţă în sectorul auto, compania intenţionează şi să-şi intensifice activităţile în domeniile consumatorilor şi companiilor. Pentru aceasta, HERE îşi va intensifica activităţile de achiziţie a clienţilor din afara industriei auto.

Colaborarea cu Intel şi Mobileye

În iulie 2016, BMW Group, Intel şi Mobileye au anunţat bazele unei colaborări de amploare. Ei îşi combină punctele forte pentru a realiza viziunea automobilelor autonome şi pentru a accelera dezvoltarea conceptelor de mobilitate de ultimă oră, care reprezintă o mare promisiune pentru viitor.

https://www.youtube.com/watch?v=PHlU5KMc78g

De la începutul acestei colaborări, cele trei companii au dezvoltat o arhitectură scalabilă care poate fi adaptată de alţi producători şi dezvoltatori, astfel încât să-şi poată urmări propriile obiective de proiectare şi să realizeze diferenţierea între mărci. Această platformă non-exclusivă oferă un ecosistem pentru dezvoltarea condusului autonom.

Acesta acoperă elemente de bord esenţiale, inclusiv concepte pentru senzori, funcţionalitate, siguranţă şi securitate, precum şi software-ul funcţional, care cuprinde modelul de mediu şi strategia de condus. Dincolo de automobil, utilizatorii, cum ar fi producătorii de echipamente originale şi furnizorii de nivel 1, vor obţine un instrument consistent de gestionare a datelor şi un pachet de simulare de înaltă performanţă, oferindu-le tot ceea ce au nevoie pentru a implementa funcţii de condus automatizat de înaltă calitate şi în siguranţă.

Contribuţia Intel la parteneriat o reprezintă soluţiile sale de calcul, inovatoare şi de înaltă performanţă, care găsesc aplicații pretutindeni, de la automobil la centrul de date. Mai mult, procesoarele de top ale Intel şi tehnologiile FPGA pot furniza cel mai eficient echilibru între viteza şi capacitatea de procesare, satisfăcând în acelaşi timp cerinţele stricte ale industriei auto în ceea ce priveşte dezvoltarea căldurii şi siguranța.

bmw-masini-autonome-8Mobileye vine cu un procesor patentat EyeQ®5 de înaltă performanţă – oferă tehnologie de top pentru procesarea imaginilor, care funcţionează la cele mai înalte niveluri de eficienţă energetică şi siguranţă. EyeQ®5 este proiectat pentru procesarea şi interpretarea unui sistem cu cameră optică, care oferă vizualizare 360o – ceea ce este deosebit de important în aplicaţiile urbane. În combinaţie cu procesoarele Intel (unităţi centrale de procesare) şi Altera FPGA, rezultatul este o platformă centrală de calcul ultrarapid, potrivită pentru aplicaţii auto de la nivelul 3 la nivelul 5.

BMW Group şi Mobileye dezvoltă împreună soluţii conexe în domeniul fuziunii datelor senzorilor, pentru a oferi un model cuprinzător al mediului auto pe bază de date de la radare, lidar, ultrasunete şi senzori de cameră. De asemenea, o politică de condus bazată pe inteligenţa artificială este dezvoltată pentru a ajuta la deprinderea numărului infinit de situaţii complexe de condus.

Tehnologia de colectare a datelor REMTM (Mobileye Road Experience Management) va fi legată de tehnologia backend bazată pe HERE şi va fi utilizată la toate modelele BMW noi cu dată de lansare în 2018. Această decizie a celor doi parteneri – BMW Group şi Mobileye – reprezintă punctul de plecare pentru o flotă de automobile în extindere continuă, care va facilita colectarea în timp real a datelor de crowd-sourcing, prin sistemele avansate de asistare a conducătorului (ADAS) bazate pe camere. În acelaşi timp, acest lucru marchează un reper major pentru condusul autonom, utilizându-se hărţi de înaltă rezoluţie (HD), concepute pentru a face condusul chiar mai sigur şi mai eficient.

Responsabilitatea BMW Group în cadrul acestor parteneriate de pionierat este de a dezvolta funcţiile de bază şi mediul de testare şi protecţie, inclusiv simularea. De asemenea, contribuţia lor este aliniată obiectivelor de business ale BMW Group. BMW acordă o importanţă deosebită proiectării conceptului de siguranţă. Acest lucru se datorează faptului că societatea doreşte să ofere celorlalţi utilizatori ai platformei cel mai bun punct de plecare posibil pentru implementările proprii, precum şi stabilirea încrederii esenţiale în platformă, aşa cum este dezvoltată.

Planuri pentru 2017

La finalul anului 2016, aproximativ 600 de angajaţi ai BMW Group lucrau la dezvoltarea condusului automatizat avansat. În 2017, BMW Group reuneşte toată competenţa companiei în conectivitatea automobilului şi condus automatizat într-un nou campus la Unterschleißheim, în apropiere de München.

Noul centru de dezvoltare are rolul de a facilita o colaborare agilă, la nivel de companie, precum şi de a contribui la atingerea unor niveluri ridicate de luare a deciziilor individuale. Odată ce noul complex va fi terminat, peste 2.000 de angajaţi vor lucra la toate evoluţiile necesare pentru următorii paşi spre condusul complet automatizat – de la software până la testare.

bmw-masini-autonome-9La CES 2017 de la Las Vegas, BMW Group şi-a anunţat intenţia de a lansa o succesiune de prototipuri pe parcursul anului 2017, în colaborare cu Intel şi Mobileye. Până la sfârşitul anului, acestea vor forma o flotă de 40 de automobile foarte şi complet automatizate. Drive testele vor avea loc pe drumurile publice şi se vor concentra pe două tipuri principale de utilizare: condusul fără trafic din sens opus (autostrăzi) şi condusul în mediul din centrul oraşului. În principal, testele vor fi realizate în ţările de origine ale celor trei parteneri – SUA, Israel şi Germania.

Prin dezvoltarea în colaborare a acestor prototipuri avansate BMW Seria 7, partenerii vor asigura lansarea în timp util a primului automobil de serie foarte automatizat (nivelul 3) al BMW Group – BMW iNext, programat pentru 2021. BMW iNext este primul model al BMW Group cu condus foarte automatizat. Din punct de vedere tehnic, BMW iNext va fi capabil şi să funcţioneze la nivelurile 4 şi 5. Dacă acest lucru este realizabil sau nu în practică, depinde de o serie de factori externi, dar nu este încă posibil să se prevadă modul în care aceştia se vor dezvolta.

Pentru ca un automobil autonom să fie considerat pregătit pentru piață, acesta trebuie să se comporte sigur şi fiabil în orice situaţie de condus imaginabilă, precum şi să opereze într-un mod previzibil pentru ceilalţi participanţi la trafic. Calculele teoretice au stabilit că aproximativ 240 de milioane de kilometri de teste pe drumuri publice ar fi necesare pentru a oferi siguranţă pentru fiecare situaţie.

În practică, acest lucru nu este realizabil. De fapt, cele mai relevante teste se referă la un număr de situaţii critice de condus, nu la distanța totală parcursă. În schimb, protecţia automobilelor autonome se realizează prin analizarea situaţiilor de “bază” care au fost investigate în testele reale. Apoi, aceste situaţii sunt extrapolate folosind simularea statistică pentru a oferi o validare globală. De exemplu, în viitor, BMW va fi în măsură să testeze, într-un timp foarte scurt, aproximativ cinci milioane de situaţii de condus per simulare pentru fiecare lansare de software.

Rezumând, planuri foarte serioase pentru o companie auto foarte ambițioasă. Practic, următorul deceniu va marca, pentru marca bavareză, intrarea într-o nouă eră tehnnologică, ce promite să schimbe radical peisajul auto și modul în care ne raportăm la automobile și cum relaționăm cu ele. Însă, oricât de coplexă poate părea această evoluție, până la urmă cea mai mare provocare pentru BMW va fi de a-și păstra pedigree-ul pe care s-a construit acest brand cu un secol în urmă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?