Inginerii Institutului Fraunhofer pentru Circuite Integrate, din Germania, unul dintre jucătorii principali în procesul dezvoltării codecului MP3, au pus bazele unei noi tehnologii de codare acustică.
Aceasta are ca scop să aducă în lumea convorbirilor telefonice și a video-conferințelor o calitate a sunetului apropiată de cea a vorbirii directe, dar și să elimine întârzierile ce determină adesea suprapunerea interlocutorilor în conversație.
Soluția germanilor este denumită “Codare Audio Avansată cu Întârziere Scăzută” (AAC-ELD), iar autorii săi susțin că asigură comunicații la distanță mare ce fac să pară că participanții la dialog își vorbesc unul lângă celălalt. Codecul MP3 întrebuințează un algoritm de compresie cu pierdere, ce reduce acuratețea anumitor porțiuni de sunet considerate dincolo de abilitatea generală de detecție a urechei umane.
Rezultatul constă în fișiere audio de dimensiuni mult mai mici care pot fi transmise mult mai rapid, păstrând totuși o fidelitate ridicată față de calitatea înregistrării audio originale. Dar, pentru că sunetul trebuie întâi codat și apoi decodat la destinație, pentru ascultător, inginerii Fraunhofer întâmpină unele provocări în încercarea de a crea ceva similar pentru comunicațiile interactive.
Dificultatea provine din faptul că algoritmul în cauză necesită un anumit interval de timp pentru a coda datele și pentru a le decoda la celălalt capăt al liniei. După mai mulți ani de încercări în a stabili echilibrul optim care oferă cea mai bună calitate posibilă a sunetului cu cea mai mică întârziere, echipa germană a decis asupra unui algoritm care producea o întârziere de numai 15 milisecunde.
Inginerii susțin că acesta este intervalul pentru care algoritmul reușește să reducă informațiile acustice la mai puțin de 1/30 din dimensiunea originală fără pierderi majore ale calității sunetului. Echipa de la Fraunhofer susține că transmisiunea oferită de AAC-ELD ar putea avea aplicații nu doar pentru apelurile telefonice, ci și în cazul videoconferințelor și al conversațiilor în timp real din jocurile pe calculator în modul multiplayer.
Sursa