5
(1)

Proiectul PROCare4Life, din care face parte și o echipă de experți români în IT, își propune să dezvolte o soluție digitală care gestionează mai multe afecțiuni, destinată persoanelor în vârstă și profesioniștilor din domeniul sănătății.

Persoanele în vârstă din România au deja o contribuție majoră la asistența medicală digitală din Europa, se arată într-un comunicat de presă emis de compania Software Imagination & Vision, care face parte din proiectul PROCARE4Life.

„140 de persoane din România au luat parte la programul-pilot de testare a acestei inițiative susținute de UE, aceea de a dezvolta o soluție tehnologică de asistență medicală care îmbunătățește semnificativ calitatea vieții persoanelor în vârstă”, se arată în comunicat de presă SIMAVI.

PROCare4Life este o aplicație digitală ușor de folosit, care oferă utilizatorilor un plan de îngrijire personalizat și acces ușor la profesioniști. Folosind senzori portabili, cum ar fi ceasurile inteligente și telefoanele, monitorizează pasiv la domiciliu sănătatea pacienților, precum și activ prin chestionare frecvente legate de starea de sănătate și urmărirea administrării medicamentelor. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, aceste date sunt folosite pentru a crea un plan de îngrijire personalizat și pentru a ajuta profesioniștii din îngrijire și însoțitorii să sprijine utilizatorul.

Finanțată de programul Uniunii Europene Orizont 2020, aplicația este în prezent testată în șase locații din Europa, inclusiv în România. Proiectul se încheie în 30 iunie 2023.

Explicând rezultatele adunate pe parcursul implementării proiectului, Dana Oniga, manager de proiect la SIMAVI a declarat: „Vrem să mulțumim fiecărui pacient și însoțitor care a luat parte la proiect până acum. Ne-au ajutat să creăm o soluție revoluționară de îngrijire integrată pentru persoanele în vârstă. Pe măsură ce progresăm în dezvoltarea soluției PROCare4Life, este clar pentru noi și partenerii noștri din Europa că aceasta are potențialul unei schimbări majore în viața persoanelor în vârstă, care încearcă să gestioneze mai multe afecțiuni asociate vârstei.

Acest pilot a fost un proces de învățare pentru noi, iar participanții la pilot ne-au arătat ce funcționează și ce nu. În ultimele luni, am îmbunătățit utilizarea senzorilor și a mini-PC-urilor pentru a monitoriza participanții la teste și am demonstrat că soluția poate îndeplini cerințele tehnice necesare pentru a colecta date și a le livra profesioniștilor din domeniul sănătății astfel încât aceștia să le folosească imediat”, a mai spus Dana Oniga.

Pe parcursul proiectului, specialiștii de la SIMAVI spun că au învățat multe, chiar și (sau mai ales) din greșeli. „Aplicația fiind una complexă, am observat că unii pacienți nu se descurcau foarte bine cu tehnologia și inevitabil apăreau erori. În plus, senzorii noștri preiau și date inutile din acțiuni mai inofensive decât cele legate de afecțiunile pe care încercăm să le monitorizăm.Iar aceste descoperiri ne-au ajutat să perfecționăm soluția. În faza finală, în următoarele luni, vom analiza modalitățile de a limita nevoia utilizatorilor de a interacționa direct cu aplicația și vom perfecționa monitorizarea pasivă a aplicației pentru a produce mai multe date utilizabile.

Așteptăm cu nerăbdare următoarea fază a programului și finalizarea dezvoltării soluției PROCare4Life, despre care credem că va avea un impact uriaș asupra furnizării de îngrijiri integrate persoanelor în vârstă în întreaga Uniune Europeană”, a încheiat reprezentanta SIMAVI.

Despre SIMAVI, integrator român de software în proiecte naționale și internaționale

SOFTWARE IMAGINATION & VISION (SIMAVI) este o companie de dezvoltare și integrare de software, cu experienţă vastă în proiecte mari, în domeniile: învăţământ, sănătate, vamă, nuclear, afaceri, sistem bancar, utilităţi, producţie.

Organizaţie construită pe model european, cu centre de competenţă unice şi specialişti competitivi la nivel internaţional, SIMAVI furnizează servicii informatice direct către organizații ale Comisiei Europene, precum și în aproape 60 de proiecte de cercetare-dezvoltare europene.

În cadrul proiectului PROCare4Life, SIMAVI se ocupă de securitatea platformei și de serviciile de comunicații. Compania română de software oferă, de asemenea, know-how și expertiză în toate aspectele necesare.

În primul rând, SIMAVI a asigurat acces securizat la dosarele pacienților doar persoanelor autorizate. Toți utilizatorii trebuie să treacă printr-un strat de securitate dedicat, indiferent dacă sunt pacienți sau personal clinic.

Și în al doilea rând, SIMAVI a dezvoltat serviciile sociale și de comunicare, printr-un chat bazat pe text, prin care pacienții și medicii pot vorbi între ei. Aplicația comunică, de asemenea, cu utilizatorii săi, prin e-mailuri și notificări în aplicație. Astfel, utilizatorii pot accesa informații de îndată ce sunt disponibile, indiferent dacă este vorba de un nou raport generat de aplicație sau de unele știri medicale de la medici.

Mai multe despre echipa PROCare4Life

Formată din 14 parteneri din șase țări membre UE, echipa de experți PROCare4Life promovează calitatea ridicată a vieții pentru adulții în vârstă. Coordonat de Kinetikos – Driven Solutions LDA din Portugalia, proiectul va avea impact la mai multe niveluri, inclusiv local, regional, național, european și internațional.

Datele din acest proiect vor fi împărtășite și coroborate cu alte activități relevante de cercetare și inovare din Horizon 2020 și alte programe ale UE, naționale și internaționale. Toate părțile interesate de proiect sunt implicate în diverse domenii de sănătate și îngrijire și sunt localizate în șase zone geografice, dar rezultatele proiectului vor putea fi replicate în toată Uniunea Europeană.

Partenerii PROCare4Life dețin împreună o gamă largă de cunoștințe și expertiză. Aceștia includ lideri de opinie și persoane cu influență din domenii diverse:

  • de la cercetare și inovare, până la implementarea la scară largă în sănătatea digitală
  • de la interoperabilitate și standarde, la inovarea serviciilor de sănătate
  • și de la nivel tehnic până la nivel politic.

Pentru mai multe informații despre PROCare4Life, intrați pe https://procare4life.eu/ 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?