VEZI AICI ASTROFEST 2017 by S&T ÎN IMAGINI

Știință & Tehnică te invită la festivalul de explorare spațială și astronomie ASTROFEST 2017, care are loc în data de 6 mai, începând cu ora 15:00, în fața Bibliotecii Naționale a României din București.

În cadrul ASTROFEST 2017, publicul iubitor de astronomie și explorare spațială are marea șansă de a se întâlni cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic acum 36 de ani. De asemenea, facem împreună observații astronomice cu telescoape profesionale și astrofotografii, avem o expoziție cu super telescoape automatizate, concursuri cu premii și multe alte surprize.

 

ASTROFEST 2017. PROGRAMUL EVENIMENTULUI

ASTROFEST 2017 se desfășoară în aer liber, în parcarea din fața Bibliotecii Naționale. INTRAREA ESTE LIBERĂ

 

ÎNTÂLNIRE EXCLUSIVĂ CU DUMITRU PRUNARIU

La ASTROFEST 2017 aniversăm 36 de ani de la zborul în spațiul cosmic al lui Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român până în acest moment, publicul având ocazia să-i pună întrebări și să obțină autografe. Întâlnirea este prezentată de Alexandru Mironov, senior editor S&T, cel mai cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio TV de popularizare a științelor din România.

OBSERVAȚII ASTRONOMICE

Seria de observații astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment, cu ajutorul a 20 de telescoape profesionale puse la dispoziție de Știință & Tehnică, Astroclubul București și Clubul de Astronomie „AstRomania”. Echipa de astronomi oferă în permanență suport și asistență, dar și informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice *

  • 15:00 – 18:00. Soarele și petele solare
  • 19:00 –23:00. Luna și craterele selenare (se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii  precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo)
  • 20:30 – 23:00. Planete (Jupiter), roiuri globulare (Messier 13), stele duble, roiuri deschise

*Programul de observații astronomice este dependent 100% de condițiile meteorologice

EXPOZIȚIE TELESCOAPE

TELESCOAPE.RO împreună cu Asociația Astronomică URANIA vă oferă oportunitatea să vedeți demostrații de comandă wireless (de pe tabletă sau telefon) a unui telescop MEADE LX850 complet automatizat și pregătit de astrofotografie cu o cameră CCD performantă, într-o EXPOZIȚIE cu multe TELESCOAPE, unde este posibil să găsiți telescopul mult visat, să aflați cum să alegeti un telescop sau cum să construiți un observator astronomic automatizat.

CURS DE ASTROFOTOGRAFIE

Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei Știință&Tehnică, susține împreună cu Nikon România un atelier de astrofotografie, în cadrul căruia participanții la ASTROFEST 2017 pot realiza propriile astrofotografii cu ajutorul echipamentelor profesioniste.

Zona 3D – colecție de astrofotografii 3D cu imagini spectaculoase ale planetelor din sistemul nostru solar, diverse galaxii și nebuloase.

PREZENTĂRI INTERACTIVE DE ASTRONOMIE

Membrii Asociației Astronomice URANIA vor face prezentări interactive de astronomie pe un ecran 4K gigant, cu tablete și softuri speciale dedicate.

Totodată, ei vor oferi detalii despre cursurile de astronomie pe care le puteți urma la sediul asociației, unde se află un Laborator Interactiv de Astronomie și Astrofizică.

ATELIERE ȘI WORKSHOPURI

Astroclubul București și clubul de astronomie „AstRomania” pun la dispoziția publicului două microscoape pentru observarea detaliilor din meteoriți. Cei prezenți au ocazia să asiste la realizarea de experimente interactive de fizică pe teme de astronomie.

Societatea Astronomică Română de Meteori, SARM, susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații” în cadrul căruia se prezintă noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în astrofotografie (atelierul este susținut de către președintele SARM, cunoscutul astronom și astrofotograf Valentin Grigore).

De asemenea, pentru că tehnologia 3D printing începe să devină din ce în ce mai prezentă în domeniul tehnologiilor spațiale, cei de la ResearchX ne propun prezentări interactive, workshop-uri și demonstrații live cu imprimante 3D performante.

SPECTACOL PENTRU COPII

Fun Science susține un program special dedicat copiilor participanți la ASTROFEST 2017: „Aventurierii Spaţiului”. În „Călătorie spre planete”, copiii pot face diferența dintre corpuri luminoase și corpuri iluminate, dintre stele și planete și care sunt planetele din sistemul nostru solar. Copiii vor descoperi caracteristicile fiecărei planete din sistemul nostru solar pornind într-o călatorie imaginară și interactivă. Cu „Prietenul nostru Soarele” copiii descoperă ce este energia și lumina, ce fel de stea este Soarele și care este speranța sa de viață.


ACADEMIA DE VARĂ AVRIG 2017

Deja tradițională, tabăra de vară „Samuel von Brukenthal” se desfășoară și anul acesta în perioada verii la Avrig. Vă puteți înscrie de pe acum la standul sibienilor, pe care îl găsiți în cadrul ASTROFEST 2017.

SCIENCE TALK

Echipa Știință & Tehnică, condusă de profesorul Alexandru Mironov, va interacționa cu publicul, dezbătând principalele teme de actualitate din domeniul explorării spațiale și a tehnologiilor spațiale.

 

ASTROFEST 2017 este realizat de Revista Știință & Tehnică, în colaborare cu Centrul Cultural „Casa Artelor” București Sector 3, Primăria Sector 3 și Ministerul Culturii.

Parteneri ASTROFEST 2017: Radio Guerrilla, ELI-NP, ADIP, Nikon, Suzuki România, Libertatea, Telescoape.ro by AstroLife, Aqua Carpatica, Gelato D’Amore, B1 TV, Astroclubul București, Tipro.

 

Comentați pe Facebook