4.9
(15)

Oamenii de știință lucrează în prezent la un medicament revoluționar care ar putea permite oamenilor să-și regenereze dinții. Dacă studiile clinice în desfășurare decurg conform planului, acest medicament ar putea fi disponibil până în 2030.

În septembrie anul viitor, un grup de treizeci de bărbați adulți va participa la un studiu de fază I pentru a evalua siguranța și eficacitatea unui medicament administrat intravenos care promite să fie regenerați dinții pierduți. Este pentru prima dată când un medicament de acest tip este testat pe oameni, ceea ce marchează un pas crucial în dezvoltarea acestui tratament. Testele anterioare pe animale, inclusiv dihori și rozătoare, au arătat rezultate promițătoare. O singură doză de medicament a fost suficientă pentru a declanșa creșterea unui dinte la dihori și nu au fost raportate efecte adverse la rozătoare. Aceste rezultate încurajatoare au făcut posibilă trecerea la studiile clinice pe oameni care vor avea loc la spitalul Kyoto din Japonia pe o perioadă de 11 luni. Participanții, persoane sănătoase, vor avea toți cel puțin un dinte lipsă.

Medicamentul funcționează prin țintirea unei gene specifice, numită USAG-1, care inhibă creșterea dinților. Acesta din urmă se leagă în mod normal de un factor de creștere numit BMP (bone morphogenetic protein, proteina morfogenetică osoasă) și previne regenerarea dinților. Concret, acest nou medicament conține un anticorp împotriva acestei gene și astfel anulează acțiunea inhibitoare a acesteia. Prin blocarea acestei interacțiuni, medicamentul permite reactivarea procesului natural de creștere a dinților.

Dacă studiul de fază I are succes, cercetătorii intenționează să extindă testarea la copiii cu deficiențe dentare congenitale. Această patologie care împiedică dezvoltarea normală a dinților afectează mulți copii și le lasă dinții lipsă încă de la naștere. Primii beneficiari ai acestui tratament ar putea fi subiecții cu vârsta cuprinsă între doi și șapte ani cu cel puțin patru dinți lipsă.

În general, pierderea dinților este o problemă comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Poate fi cauzată de carii, leziuni, boli ale gingiilor sau afecțiuni congenitale. În prezent, soluțiile de înlocuire a dinților lipsă includ implanturi dentare, punți și alte proteze, dar niciunul dintre aceste tratamente nu oferă o soluție perfect naturală și sunt costisitoare. Potențialul acestui nou medicament de a oferi o adevărată regenerare dentară reprezintă astfel un progres major în domeniul stomatologiei. Ar putea nu numai să îmbunătățească calitatea vieții pacienților, ci și să reducă costurile și complicațiile asociate cu tratamentele stomatologice curente.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 15

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?