0
(0)

Producătorul britanic Mini (deținut de BMW Group) anunță lansarea celei de-a doua generații a SUV-ului lifestyle de clasă mică Mini Countryman. Model care, în premieră pentru Mini, va beneficia și de o versiune de propulsie plug-in hibridă, botezată Mini Cooper S E Countryman ALL4.

Ce ascunde acest indicativ foarte lung?

mini-e-countryman-stiinta-tehnica-3Pe scurt, sistemul de propulsie plug-in hibridă de pe monovolumul BMW 225xe, care presupune combinarea dintre un motor turbo pe benzină în 3 cilindri, plasat pe puntea față, respectiv un motor electric pe puntea spate.

Astfel, versiunea plug-in hibridă Countryman beneficiază de un sistem original de tracțiune integrală, intrarea în funcțiune a motorului electric fiind promptă și crescând atât siguranța în condiții de aderență redusă, dar oferind și performanțe mai bune în teren accidentat.

mini-e-countryman-stiinta-tehnica-2Bateriile litiu-ion asigură o autonomie maximă teoretică de 40 km în regim strict electric, timpul de încărcare de la o stație de tip wall-box fiind de circa 2 ore, respectiv de 3 ore de la o priză normală de 220V.

Astfel, E Countryman promite o utilizare cu zero emisii în special în escapadele din mediul urban. Consumul omologat este de 2,1 litri/100 km, iar emisiile CO2 de 49 g/km – în cazul primilor 100 km, când bateria este complet încărcată (în regim hibrid, consumul mediu se cifrează în teorie la circa 3,5 litri/100 km).

mini-e-countryman-stiinta-tehnica-4Puterea maximă a sistemului plug-in hibrid se cifrează la 224 CP, mașina fiind capabilă de un demaraj 0-100 km/h în doar 6,9 secunde. În regim strict electric, E Countryman poate rula până la o viteză maximă de 125 km/h, limită după care intră în funcțiune și motorul termic.

Standard se oferă cutie de viteze este automată, cu 6 trepte, iar opțional este disponibil un sistem de reglare electronică a amortizoarelor.

mini-e-countryman-stiinta-tehnica-5Printre gadgeturile oferite la bord putem enumera sistemul de frânare automată, cu detectarea obstacolelor și pietonilor, sistemul cruis-control activ, funcția de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, sistemul de parcare automatizată cu cameră pentru mersul înapoi sau sistemul head-up display (proiectarea informațiilor principale pe un mic ecran la baza parbrizului).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?