Recent, o firmă de arhitectură a prezentat un proiect interesant. Ideea este de a construi zgârie-nori cu o înălțime maximă de un kilometru care să fie folosiți pentru stocarea masivă a energiei electrice produsă prin gravitație. Deși teoria este atractivă, mai multe provocări pun totuși sub semnul întrebării fezabilitatea proiectului.
Skidmore, Owings & Merrill (SOM) este firma din spatele proiectului Burj Khalifa din Dubai, cel mai înalt zgârie-nori actual din lume (828 m). Într-o postare pe site-ul propriu, compania americană a dezvăluit un alt proiect de anvergură numit EVu care presupune de data aceasta construcția de zgârie-nori uriași, speciali, a căror înălțime va fi între 300 și 1.000 de metri. Ideea este simplă. În primul rând, excesul de energie va fi folosit pentru a ridica o greutate în partea de sus a clădirii. Când este nevoie de energie, greutatea cade spre baza zgârie-norilor și activează un generator care produce electricitate. Aceasta este, prin urmare, o chestiune de o structură goală și de producție de electricitate folosind gravitația. Astfel, aceste sisteme de stocare a energiei gravitaționale (gravity energy storage systems, GESS) funcționează pe principii similare cu cele ale stocării hidroelectrice prin pompare.
Potrivit SOM, aceste GESS ar trebui să atingă o capacitate de câteva gigawați oră de stocare a energiei. Obiectivul este de a alimenta cladirea care gazduieste sistemul, dar si cladirile din apropiere. Compania menționează chiar și un potențial mare prim, și anume o rentabilitate a investiției în carbon într-un interval de timp accelerat, de trei până la patru ani.
Totuși, deși teoria pare foarte interesantă, proiectul se va confrunta cu mai multe provocări. În primul rând, structura turnului trebuie sa fie suficient de rezistentă pentru a sustine transportul si apoi menținerea unor greutati enorme la inaltime. Mai mult, structura în cauză va lăsa loc pentru utilizări obișnuite întâlnite în zgârie-nori, cum ar fi birouri, case și afaceri? Dacă nu, proiectul ar putea deveni, din păcate, o aberație economică. În prezentarea sa, SOM nu a oferit prea multe detalii cu privire la aceste întrebări, în ciuda faptului că a menționat dorința de a îmbunătăți optimizarea aspectului economic, a densității energetice, precum și a durabilității.
În sfârșit, trebuie amintit faptul că SOM dorește să realizeze acest proiect cu Energy Vault, o companie elvețiană specializată în stocarea energiei. Împreună, aceste două entități se vor baza pe cercetările companiei scoțiene Gravitricity și ale Institutului Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate (ILASA) cu sediul în Austria.