5
(4)

Un studiu realizat în Statele Unite arată că poluarea fonică provenită de la un aeroport poate fi legată de creșterea în greutate la persoanele care locuiesc în apropiere. Pe lângă riscul de a fi supraponderal, zgomotul poate crește și riscul de anxietate.

Mass-media științifică acoperă o mulțime de subiecte legate de diferite tipuri de poluare și anume poluarea aerului, oceanelor, râurilor, solului etc. Cu toate acestea, există un tip de poluare care este mult mai puțin mediatizat: poluarea fonică, ale cărei efecte asupra sănătății sunt totuși nu mai puțin deranjante. De exemplu, în 2015 un studiu suedez a sugerat legături strânse între poluarea fonică din orașe și creșterea în greutate în rândul locuitorilor orașelor.

În mai 2024, un alt studiu publicat în revista Environment International merge în aceeași direcție. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Boston (Statele Unite), poluarea fonică generată de avioanele care decolează și aterizează influențează într-adevăr creșterea în greutate a locuitorilor din apropierea aeroportului. Studiul arată că persoanele expuse la niveluri de zgomot, produs de avioane, de 45 decibeli (dB) sau mai mari au mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală (IMC) mai mare. IMC-uri mai mari au fost măsurate la persoanele expuse la niveluri de zgomot de 55 dB.

 „În lumea noastră modernă, zgomotul este constant în jurul nostru și este posibil ca corpurile noastre să nu se fi adaptat la această intrare constantă de zgomot. Zgomotul influențează răspunsurile la stres, care pot declanșa o serie de evenimente care pot duce la un IMC mai mare și la o boală ulterioară”, a explicat Junenette Peters, de la departamentul de sănătate a mediului de la Universitatea din Texas, coautoare a studiului.

Stresul și anxietatea sunt strâns corelate cu creșterea în greutate, la fel ca și lipsa somnului. În plus, cercetătorii au arătat că oamenii care locuiesc în apropierea aeroporturilor aveau niveluri ridicate de cortizol în salivă. Cu toate acestea, acesta este un marker al stresului și în măsura în care același stres este un perturbator metabolic, poate promova, din păcate, anumite obiceiuri proaste, cum ar fi gustarea.

Este important de subliniat că poluarea fonică nu afectează doar oamenii. Alte studii au demonstrat că zgomotul din orașe poate avea efecte dăunătoare asupra păsărilor și chiar asupra copacilor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?