4.9
(7)

În Statele Unite, o echipă de cercetători a dezvoltat o baterie microscopică care își extrage energia din oxidarea zincului de către oxigenul din aerul ambiant. Potrivit oamenilor de știință, această inovație ar putea aduce multe în diferite domenii, cum ar fi robotica și sănătatea.

Dacă în timp, dimensiunea dispozitivelor electrice se reduce, nu este chiar cazul surselor lor de energie, inclusiv bateriilor. Dacă este vorba de proiectarea bateriilor foarte mici, tehnicile și materialele de fabricație ar fi diferite. Într-un comunicat de presă s-a anunțat că o echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a realizat o inovație: un acumulator zinc-aer care măsoară doar 100 de micrometri (0,1 mm) lungime și doi micrometri (0,002 mm) grosime. Potrivit cercetătorilor, această baterie are particularitatea de a putea fi gravată prin fotolitografie pe o placă de siliciu înainte de eliberarea acesteia într-o soluție. Cu toate acestea, generarea unui curent electric necesită doar oxigen, care este utilizat aici în procesul de oxidare a zincului. Oamenii de știință precizează că, datorită dimensiunii sale microscopice, această baterie este destinată în principal să alimenteze microroboții avansați. Ele  ar mai putea fi folosite pentru alimentarea memristoarelor și a circuitelor de ceas.

Bateria celor de la MIT constă dintr-un electrod de zinc conectat la un electrod de platină. Acesta din urmă este înglobat într-o bandă de polimer numită SU-8, folosită în mod obișnuit în microelectronică. Atunci când acești electrozi interacționează cu moleculele de oxigen din aer, zincul se oxidează și eliberează electroni care se deplasează către electrodul de platină și generează astfel un curent. În cadrul testelor inginerii au folosit această baterie mică pentru a alimenta dispozitive de acționare capabile să se îndoaie înainte și înapoi la o frecvență de 0,5 Hz. Obiectivul a fost simularea mișcărilor unui micro-robot. Deși rezultatele par foarte promițătoare, dispozitivul este în prezent capabil doar să alimenteze un dispozitiv extern. Cercetătorii își continuă munca pentru a obține o versiune care să includă bateria în interiorul robotului însuși.

În ceea ce privește aplicațiile, această baterie ar putea ajuta la proiectarea roboților minusculi care ar putea fi injectați în corpul uman. Misiunea lor ar fi apoi să vizeze o anumită zonă și să elibereze un medicament precum insulina, care ameliorează persoanele cu diabet. Aceste materiale vor trebui să fie studiate pentru acest tip de utilizare, deoarece vor trebui neapărat să fie biocompatibile pentru a se dezintegra ușor după ce și-au îndeplinit misiunea. Noua baterie a fost prezentată într-un articol publicat în Science Robotics.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?