0
(0)

Foxconn, cel mai mare producător de componente electronice din lume pentru Apple, Sony și Nokia, plănuiește să înlocuiască un milion dintre muncitorii săi cu roboți în următorii trei ani, după cum a anunțat, în weekend, un oficial al firmei.

 

Lucrătorii robiți vor reduce costurile „salariale\”, vor îmbunătăți eficiența producției și… cu siguranță nu vor comite suicid ca urmare a condițiilor aspre de lucru, declară Terry Gou, fondatorul companiei taiwaneze.

Firma era puțin cunoscută până recent, când o serie de sinucieri ale muncitorilor din fabricile de pe teritoriul Chinei au adus-o pe radarele agențiilor de presă din toată lumea. Aceste evenimente i-au determinat pe liderii Foxconn să ia măsuri antisuicidale, precum anexarea unor stipulări de acest fel contractelor de muncă și montarea unor plase de siguranță în jurul clădărilor înalte ale firmei.

Muncitorii robotici ai liniilor de asamblare pe care i-ar putea „recruta”  Foxconn nu vor necesita astfel de măsuri, hrană, adăpost, sau alte acomodări. Iar aceștia vor performa sarcinile repetitive și epuizante fără abatere și fără reproșuri.  Se zvonește că modelul de robot folosit la Foxconn va fi Frida, de la ABB, special proiectat pentru a lucra alături de oameni pe liniile de asamblare, chiar dacă producătorul susține, oficial, că mașinăria este concepută încât să asiste omul și nu ca să îl înlocuiască.

Roboții vor fi folosiți pentru sarcini ușoare și rutinare, precum vopsitul, sudatul și asamblarea, care sunt acum prestate majoritar de muncitori. În prezent, compania dispune deja de 10.000 de roboți, număr care va crește la 300.000 anul viitor și la un milion pestre trei ani, potrivit lui Gou. Compania are momentan sub contract 1,2 milioane de oameni, dintre care aproximativ un milion sunt stabiliți în China.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here