4.6
(8)

Cercetătorii care au participat studiu internațional recent au declarat oficial: ar fi necesar să se protejeze cel puțin 1,2% din suprafața Pământului pentru a evita dispariția a foarte multe specii și, prin urmare, a evita foarte temută cea de-a șasea extincție în masă.

Noțiunea de a șasea extincție în masă (sau extincția Holocenului) a vizat multe familii de plante și animale de la începutul secolului al XIX-lea, cu o accelerare constantă din anii 1950. pe termen lung, nu mai puțin de un milion de specii sunt amenințate cu dispariția permanentă. Prin urmare, lumea noastră este în pragul unei noi crize, această dispariție având particularitatea de a fi prima cauzată în întregime de activitățile umane. În ciuda acestei observații alarmante, tendința ar putea fi inversată prin protejarea a cel puțin 1,22% din suprafața Pământului, sau 164 de milioane de hectare, în termen de cinci ani. Această propunere este cea a unei echipe internaționale afiliate ONG-ului Resolve, al cărei studiu a fost publicat în  Frontiers in Science. Studiul în cauză definește domeniile prioritare care trebuie protejate în cadrul obiectivului 30 30. Aceasta este o inițiativă globală care datează din 2021, implicând guvernele în protejarea a 30% din suprafața terestră și oceanică a pământului până în 2030.

În întreaga lume, există 16.825 de situri care nu au statut de protecție au fost desemnate ca zone prioritare care urmează să fie protejate în următorii cinci ani. Aceste zone se găsesc în diferite țări precum Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, India, Indonezia, Madagascar, Papua Noua Guinee sau Filipine. Numai aceste situri găzduiesc nu mai puțin de 4.700 de specii pe cale de dispariție. Conform calculelor cercetătorilor, o politică de achiziție a terenurilor care să permită protecția acestor situri ar costa puțin mai mult de treizeci de miliarde de euro. Pentru comparație, această sumă reprezintă mai puțin de 0,2% din PIB-ul Statelor Unite sau chiar mai puțin de 9% din subvențiile anuale acordate industriei globale a combustibililor fosili. Dacă atingerea acestor 1,22% din suprafața terestră protejată ar face posibilă evitarea celei de-a șasea extincții în masă, lucrarea nu ar trebui să se oprească aici. În mod ideal, obiectivul 30 30 trebuie finalizat pentru a stabiliza o situație care, din păcate, îngrijorează din ce în ce mai mult astăzi.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?