Obținerea apei potabile din apă marină: va fi una dintre cele mai importante provocări ale următoarelor decenii, ținând cont de cererea de apă a populației mondiale, în continuă creștere. Iar nanotehnologiile pot da o mână de ajutor.
Cu ajutorul unei simulări pe computer, Jeeson Reese de la la Strathclyde University (Glasgow, Scoția) a examinat posibilitățile reale de a obține apă potabilă din apa marină, utilizând nanotuburi de carbon. Sistemul analizat și descris de Reese într-un articol apărut în Physics World se bazează pe procesul de osmoză inversă. Este vorba despre o metodă cunoscută de desalinizare a apei, dar producerea presiunii necesare acestui process implică în prezent costuri foarte ridicate.
Și aici intervin nanotuburile. Potrivit modelului descris de cercetător, cu ajutorul nanotuburilor de carbon pot fi obținute membrane pentru osmoză inversă de 20 de ori mai permeabile la moleculele de apă și mult mai eficiente în îndepărtarea ionilor salini față de cele aflate în clipa de față în comerț. „Chiar dacă multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns, potențialul mare al membranelor din nanotuburi de carbon în transformarea proceselor de desalinizare și purificare a apei este unul clar. În plus, este vorba despre a nanotehnologiilor pozitivă și utilă din punct de vedere social”, a comentat Jeeson Reese.
Sursa: Galileo