Cercetătorii de la Central Institute of Mental Health (Universitatea Heidelberg, Germania) și de la Douglas Mental Health University Institute (Universitatea McGill, Montreal, Canada) au demonstrat că stresul la care sunt supuși locuitorii marilor orașe afectează – în mod cronic – activitatea a două arii cerebrale corelate, dar implicate în emoții de tip diferit.
Potrivit articolului publicat în revista Nature, studiul a fost realizat pe un eșantion alcătuit din 32 de voluntari, supuși de cercetători la un test de stres constând în rezolvarea unor probleme de matematică. Singura diferență între voluntari (toți aflați într-o stare bună de sănătate și cu un statut social asemănător) a fost faptul că proveneau din orașe de dimensiuni diferite: comunități rurale, orășele și orașe cu peste o sută de mii de locuitori.
Pe parcursul testării, cercetătorii au utilizat rezonanța magnetică funcțională pentru măsurarea activității neurologice a voluntarilor, fiecăruia fiindu-i controlați și principalii indicatori fiziologici, frecvența cardiacă, tensiunea sanguină și nivelurile de cortizol, hormonul stresului.
S-a constat că toate modificările tipice situațiilor tensionate sunt însoțite de activarea a două arii cerebrale specifice: amigdala, centrul emoțiilor din creier, implicată în depresie, și cortexul anterior, care reglează reacțiile la efectele negative ale stresului. Dar, în vreme ce la voluntarii care locuiau la momentul experimentului în orașe mari s-a evidențiat o activitate sporită a amigdalei, ca reacție la presiunea psihologică, la indivizii care își petrecuseră și copilăria (sau doar copilăria) într-un mare centru urban s-a dovedit că regiunea activată în cea mai mare măsură de stres este cortexul cerebral anterior. La aceștia din urmă, corelarea funcțională a celor două zone cerebrale a părut a fi mai redusă, cum se întâmplă la subiecții cu risc genetic de schizofrenie.
„Rezultatele studiului sugerează că diferite regiuni ale creierului sunt sensibile la experiențele avute în oraș în momente diferite ale vieții”, au explicat cercetătorii. Pentru a confirma validitatea rezultatelor obținute, ei au supus unor teste cognitive și sociale, în situații de tensiune psihologică, alte două grupuri de indivizi. „Independent de sănătatea psihică, datele obținute de noi demonstrează existența unei legături între viața la oraș și sensibilitatea la factorii sociali de stres”, au precizat oamenii de știință.
Sursa: Galileo