0
(0)

Cercetătorii japonezi ai Universității Ryukoku și din cadrul Colegiului Medical Osaka au dezvoltat un endoscop de tip capsulă telecomandat și cu propulsie proprie, care poate „înota” de-a lungul tractului digestiv.

 

În cadrul testelor, oamenii de știință au reușit să capteze imagini din interiorul stomacului și colonului unei persoane, cu ajutorul capsulei în formă de mormoloc. Este pentru prima oară când un endoscop autopropulsat se deplasează cu succes dintr-o zonă în alta a tractului digestiv și fotografiază colonul.

Dispozitivul, poreclit „Sirena”, are un diametru de aproximativ un centimetru și este lung de 4,5. Dispune de echipament cu acționare magnetică, ce permite coordonarea precisă a direcției și poziționării sale.

Doctorii folosesc un joystick pentru a controla mișcările capsulei, urmărindu-le pe un ecran. Dispozitivul poate fi înghițit pentru examinare stomacală, sau inserat rectal pentru explorarea colonului.

Endoscoapele de tip capsulă au început să fie dezvoltate încă din anii ’80 și folosite la scară largă după 2000. Dar, până acum, niciun astfel de mecanism nu era capabil să se propulseze autonom, depinzând în schimb de contracțiile musculare pentru a se deplasa.

„Controlarea telecomandată a Sirenei ne permite să fotografiem cu precizie regiunea ce trebuie testată. Ea poate examina canalul digestiv de la esofag și până în colon în numai câteva ore. Reduce disconfortul pacienților și poate ajuta la descoperirea cancerului”, declară Kazuhide Higuchi, profesor în cadrul Colegiului Medical Osaka.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here