Fluviul Amazon, al doilea cel mai întins din lume, mai scurt doar decât Nilul, are, așa cum au descoperit specialiștii Observatorului Național din Brazilia (BNO), un omolog subteran de lungime similară – aproximativ 6.000 de kilometri.
Descoperirea fluviului „îngropat” la o adâncime de circa 4.000 de metri chiar pe sub Amazon a fost făcută în urma monitorizării variațiilor termice observate în 241 de puțuri petroliere inactive forate în anii ’70 și ’80 ai secolului trecut de compania națională braziliană de prospectare Petrobras.
Potrivit simulărilor computerizate ale doctorandului Elizabeth Pimentel, de la BNO, cursul de apă subtern se desfășoară mai ales vertical până la adâncimea de 2.000 de metri, dar își schimbă direcția și continuă aproape orizontal la adâncimi mai mari.
Râul a fost numit după Valyia Hamza, de la BNO, în onoarea celui care a coordonat echipa de cercetare „vinovată” de identificarea semnelor apei curgătoare din scoarța Pământului. Se crede că Hamza izvorăște din regiunea Acre, din nord-vestul Braziliei, circulă pe sub bazinele afluenților Amazonului Solimoes, Amazona și Marajo și se varsă în Oceanul Atlantic prin zona deltei amazoniene. Acest lucru explică salinitatea scăzută a mării din acea regiune.
Debitul mediu al râului subteran abia descoperit reprezintă numai 2% din cel al Amazonului, fiind comparabil la acest capitol cu râul San Francisco, din California. Altfel spus, în timp ce debitul Amazonului este de 133.000 m3/s, debitul lui Rio Hamza este de numai 3090 m3/s.
Din spusele dr. Hamza, existența unui râu subteran care să curgă de la vest la est ar însemna că pădurea tropicală amazoniană are două sisteme de drenaj – Amazonul și Hamza. Studiile care examinează cursul de apă momentan ipotetic se află în faza preliminară, dar cercetătorul speră să îi confirme cu certitudine existența până la finele lui 2014. Omul de știință nu a dorit să comenteze în vreun fel impactul economic și ecologic al unui râu subteran în pădurea amazoniană.
Foto: Alamy