OmniTouch, un sistem de proiecție portabil dezvoltat de specialiștii Microsoft Research și ai Universității Carnegie Mellon, le permite utilizatorilor să transforme suprafețele foilor de hârtie, ale pereților și chiar propriile palme, brațe și picioare în suprafețe grafice, interactive.
Dispozitivul utilizează o cameră cu senzor de „adâncime”, similară cu cea de la Microsoft Kinect, pentru a urmări degetele utilizatorului pe diversele suprafețe. Astfel, acesta poate controla interactiv diferite aplicații prin apăsarea sau „mângâierea” suprafeței cu pricina, la fel ca în cazul unui ecran tactil tipic telefoanelor inteligente sau tabletelor electronice.
Proiectorul poate supraimpresiona tastaturi, butoane și alte tipuri de mijloace de control pe orice suprafață, ajustându-le automat formei și orientării acesteia pentru a minimiza distorsionarea imaginilor proiectate.
Plecând de aici, nu este imposibil de conceput că, într-o zi, ceea ce facem astăzi pe dispozitivele mobile vom putea face pe propriile noastre palme cu ajutorul tehnologiei OmniTouch. Palma mâinii va putea fi folosită cu funcția de tastatură numerică a unui telefon, sau ca o tabletă pentru a putea redacta scurte note. Hărțile proiectate pe un pereți vor putea fi manipulate vizual prin aceleași mișcări ale degetelor pe care le folosim în mod normal pe un ecran multitactil convențional.
Dispozitivul OmniTouch include o cameră de adâncime cu rază scurtă și un pico-proiector laser și se montează pe umărul utilizatorului. Totuși, potrivit creatorilor săi, aparatul ar putea ajunge să măsoare tot atât cât un pachet de cărți, sau chiar cât o cutie de chibrituri, încât să încapă într-un buzunar, să fie ușor de transportat, sau chiar integrat în viitoare dispozitive manevrabile. OmniTouch nu necesită calibrare – utilizatorii pot purta dispozitivul pur și simplu și îl pot folosi imediat în toate aspectele sale.
Sursa