4
(1)

Sub patronajul profesorului Guy Deutscher, o echipă de cercetători a Universității din Tel Aviv a întreprins un experiment cu superconductori pentru a produce un fenomen de „levitație cuantică” în cadrul conferinței anuale ASTC (Asociația Centrelor de Știință și Tehnologie) din acest an, susținută la Baltimore.

 

Deși trenurile Maglev (care plutesc pe deasupra șinei după principiul câmpurilor magnetice puternice) se folosesc de ceva timp în țări precum Japonia, demonstrația savanților evrei nu înseamnă că ne apropiem vertiginos de momentul când vom folosi cu toții mijloace de transport plutitoare, însă ne amintește de potențialul spectaculos al acestui gen de tehnologie.

\"(w540)

Experimentul care poate fi observat în videoclipul atașat presupune folosirea unei capsule din cristal de safir înglobată într-un compus al oxidului de cupru cu itriu bariu (YBCO) răcită cu nitrogen lichid până la temperatura de sub –1850C, punct termic în care obiectul devine superconductor, însemnând că poate conduce electricitatea fără pierderi de energie și fără rezistență.

O caracteristică definitorie a unui material aflat în stare de superconductivitate (cunoscută sub denumirea de efect Meissner) este aceea că el devine puternic diamagnetic, adică atunci când un câmp magnetic extern este aplicat asupra sa, materialul creează un câmp magnetic de polaritate opusă și de putere egală, care va ține obiectul într-o stare stabilă, de suspensie – fără a-l atrage, fără a-l respinge.

\"(w540)

Potrivit savanților, transferul de fluxuri magnetice creat face, în final, ca superconductorul să plutească, pur și simplu, în aer. Efectul se numește „levitație cuantică” și este procesul care îi permite capsulei de safir să rămână suspendată deasupra unei suprafețe magnetice și să se poată mișca pe deasupra acesteia într-o manieră aproape perpetuă.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here