Cei mai mulți roboți sunt rigizi, iar rezistența și anduranța lor depind mult de materialul din care sunt fabricați. Un robot „moale” – adică fără o structură rigidă – ar deschide cu siguranță noi oportunități, putând executa o seamă de sarcini inaccesibile celorlalți. Tocmai un astfel de proiect au realizat cercetătorii Universității Harvard, care au construit un robot \”moale\”, flexibil și pneumatic.
Este vorba despre un robot patruped al cărui mijloc de locomoție presupune modificarea formei sale, care îi permite atât deplasarea, cât și depășirea obstacolelor. Neavând componente mecanice rigide în structură, robotul se pote metamorfoza fără a avea în componență rotițe, articulații, pistoane și motoare care pun în mișcare rigizii roboți convenționali. Acesta în discuție este, în schimb, animat de aer.
Softbot, așa cum se numește dispozitivul, reproduce tiparele de mișcare ale calmarului și râmei, cărora le lipsesc scheletele dure ale mamiferelor, dar care trebuie să se rigidizeze cumva pentru a se deplasa ca acestea din urmă.
Prin litografiere, cercetătorii au fabricat robotul astfel încât să fie articulat de aer comprimat, permițându-i fiecărui apendice al acestuia o gamă foarte variată de rigidizări și de mișcări controlate independent. Cu toate acestea, ansamblul rămâne unul simplu, alcătuit din: cadrul de bază moale și flexibil, un sistem de valve pentru canalizarea controlată a aerului și zero senzori electronici.
Este vorba despre un sistem robotic simplu, care manifestă o varietate de acțiuni fără aportul unor complexități mecanice. În videoclipul de aici, Softbot poate fi observat doar deplasându-se pur și simplu, dar el se mai poate și strecura prin spații strâmte și ondula peste un obstacol care probabil ar ridica dificultăți unui robot rigid, cu roți sau cu picioare.