Cercetătorii Universităţii din Pennsylvania au relevat markeri genetici care leagă locuitorii ţinutului Altai, din Siberia, de populaţiile indigene din America de Nord. Potrivit studiului, publicat în American Journal of Human Genetics, aceste populaţii au traversat gheţurile ce despărţeau Rusia de continentul nord-american în urmă cu 15.000-20.000 de ani.
Conform dr. Theodor Schurr, de la Universitatea din Pennsylvania, „Altai este o regiune cheie, fiind un loc pe care oamenii, în cursul migraţiei, l-au traversat pentru mii şi mii de ani”. Printre aceşti migratori, se pare că se aflau şi strămoşii primilor indieni nativi americani.
Echipa de cercetători a analizat mostrele ADN din markerii ADN mitocondriali, care se moştenesc de la mamă, precum şi din cromozomul Y, moştenit de la tată. În urma analizei cromozomului Y din ADN, savanţii au găsit o mutaţie unică prezentă atât la nativii americani, cât şi la locuitorii din sudul ţinutului Altai.
Oamenii de ştiinţă au estimat, pe baza timpului necesar apariţiei acestei mutaţii, că moştenirea genetică a locuitorilor din Altai s-a diferenţiat de cea a nativilor americani în urmă cu 13.000-14.000 de ani, ceea ce întăreşte concluzia că oamenii au migrat din Siberia spre America în urmă cu 15.000-20.000 de ani, traversând ceea ce atunci era o fâşie de pământ, de pe locul actualei strâmtori Bering.
Ţinutul Altai, parte a Districtului Federal Siberian, se află la graniţa Rusiei cu Mongolia, China şi Kazahstan.
Sursa