0
(0)

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a publicat de curând lista animalelor pe cale iminentă de dispariţie, în care a inclus şi elefanţii de Sumatra, cea mai mică dintre speciile de elefanţi asiatici, numărul acestora scăzând la jumătate din 1985 până în prezent, de la 5.000 de exemplare la 2.400-2.800.

 

Potrivit ecologiştilor, acest declin este cauzat în principal din cauza distrugerii habitat-ului natural al acestor elefanţi, în insula indoneziană Sumatra având loc despăduriri excesive, cu scopul extragerii masei lemnoase şi uleiului de palmier.

Sumatra este pe locul trei în topul regiunilor care găzduiesc specii asiatice de elefant, după India şi Sri Lanka, alături de aceştia pe teritoriul insulei fiind găsit şi un număr mare de tigri, rinoceri şi urangutani.

Pe lângă despăduriri, un alt pericol pentru elefanţi îl constituie însăşi populaţia umană din zonă, animalele nefiind foarte populare printre săteni, deoarece uneori se avântă în zonele populate în căutarea hranei, distrugând culturile şi uneori, din disperare, atacând oamenii. Ca atare, locuitorii zonei împuşcă sau otrăvesc animalele, iar braconierii le ucid pentru a le lua preţiosul fildeş.

Carlos Drews, de la grupul de protecţie a mediului World Wide Fund for Nature (WWF) susţine că „elefantul de Sumatra se alătură numărului crescând de specii indoneziene care sunt pe cale iminentă de dispariţie…dacă nu se iau măsuri urgente şi efective de conservare, aceste animale extraordinare s-ar putea să dispară pe parcursul vieţii noastre.”

Elefantul de Sumatra (Elephas maximus sumatrensis) este cea mai mică dintre speciile de elefanţi din Asia, cu o înălţime de 1.7-2.6 metri (la nivelul umărului) şi poate trăi până la 70 de ani în captivitate. Habitatul lor natural îl constituie pădurile apropiate de apele curgătoare. Principala lor sursă de hrană sunt vegetaţiile verzi, în cantităţi de până la 200 kg pe zi.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here