0
(0)

Europa doreşte continuarea misiunilor marţiene ExoMars, programate pentru 2016 şi 2018, după ce statele membre ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi-au reiterat intenţiile în acest sens la întâlnirea desfăşurată ieri în capitala Franţei.

 

Misiunile ExoMars fuseseră puse sub semnul întrebării după ce Statele Unite s-au retras din colaborare, din cauza restricţiilor bugetare.

Salvarea proiectului vine din partea Rusiei, care va deveni partenerul cheie al europenilor şi care va furniza şi două rachete, alături de instrumente științifice.

Chiar şi în aceste condiţii, problemele financiare nu ocolesc ExoMars, ale cărui costuri, estimate iniţial la un miliard de euro, vor creşte cu câteva sute de milioane de euro prin restructurarea proiectelor şi reîmpărţirea sarcinilor între participanţi, cauzate de retragerea NASA, .

De aceea, pentru a recupera acest deficit, statele membre sunt dispuse fie să amâne alte activităţi de explorare ale ESA, ExoMars fiind o prioritate a Agenţiei, fie să hotărască în luna noiembrie o mărire a contribuţiilor: „concluzia este că programul (ExoMars n.r.) are o susţinere puternică din partea statelor membre fiind crucial pentru ESA, astfel că nu există propuneri de anulare a sa…dimpotrivă, mesajul este că ESA trebuie să prioritizeze ExoMars” a declarat directorul ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Britanice, dr. David Parker.

La consiliul ESA de la Paris, pe lângă problemele organizatorice amintite, s-a discutat şi planul efectiv al misiunilor.

Astfel, în 2016, un satelit va fi lansat de o rachetă rusească Proton şi va fi pus pe orbită pentru a analiza atmosfera planetei Marte. Instrumentele sale, având în vedere retragerea NASA din proiect, vor fi furnizate de ruşi şi europeni.

Apoi, satelitul va trimite pe suprafaţa planetei roşii un mic modul, care va fi alimentat de o baterie cu radioizotopi furnizată de ruşi, ce îi va menţine activitatea pentru câteva luni.

Pentru misiunea din 2018, spre Marte va fi lansat un rover cu şase roţi de 300kg, tot de către o rachetă Proton. Acesta va fi dotat cu o suită de instrumente de exobiologie, numite „Pasteur”, cu scopul căutării urmelor trecute sau prezente de viaţă pe suprafaţa planetei roşii. Totodată, el va fora în suprafaţa acesteia pentru a aduce mostre.

În decursul acestui an, alianţa dintre ESA şi Roscomos pentru realizarea ExoMars va fi materializată într-un acord, însă europenii speră ca în viitor şi NASA să se poată re-alătura proiectului.

 

Sursa

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here