Probabil că nu există iubitor de câini care să nu se fi întrebat ce sentimente îi poartă cu adevărat prietenul patruped . Pentru a lămuri această dilemă, cercetătorii Universităţii Emory, din Atlanta, au efectuat teste RMN asupra creierelor a doi căţei, dresaţi să stea cuminţi într-un astfel de dispozitiv.
Cercetătorii au realizat acest demers „pentru a deschide o nouă uşă în comunicarea dintre specii şi pentru a înţelege relaţia om-câine, din perspectiva patrupedului” potrivit profesorului Gregory Berns, de la Universitatea Emory, din Atlanta.
Vedetele experimentului, ale cărui rezultate au fost publicate în The Public Library of Science, au fost căţeluşa Callie, în vârstă de doi ani, din rasa Feist şi căţelul McKenzie, un Border Collie în vârstă de trei ani, ambii antrenaţi o perioadă de câteva luni să poată intra într-un scanner RMN şi să stea liniştiţi cu căștile de protecție fonică până la terminarea măsurătorilor neurale.
Scopul savanţilor a fost decodificarea proceselor mintale ale câinilor, prin observarea zonelor cerebrale activate de diverşi stimuli.
Pentru primul experiment din cadrul acestui studiu, câinii au fost dresaţi să răspundă la semnale manuale – unul dintre semnale însemna o recompensă, iar celălalt lipsa recompensei. La ambii căţei, nucleul caudat (asociat recompensei la oameni) s-a activat în momentul semnalului corespunzător recompensei, neactivându-se în cazul celuilalt semnal. Potrivit prof. Berns „rezultatele indică atenţia sporită a câinilor la semnalele umane”.
Studiului prof. Berns va continua cu noi experimente care să dea răspunsuri la întrebări precum: Manifestă câinii empatie? Pot ei recunoaşte când stăpânii lor sunt supăraţi sau fericiţi? Câte cuvinte înţeleg câinii?
Cainii cred despre noi exact ce credem noi despre ei !
Ba inca mai cred ca facem parte din haita lor si la un
moment dat ne cred prea slabi sa conducem haita si vor
sa preia ei controlul !