0
(0)

Cameleonii au capacitatea de a-și schimba cu viteză culoarea datorită reglării active a unei rețele de nanocristale numite cromarofore sau iridofore. Ele se află într-un strat superficial al pielii acestor reptile și reacționează cu lungimile de undă ale luminii.

 

Este cea mai recentă descoperire a biologilor și fizicienilor Facultății de Științe din Geneva, care au încercat să afle cum este posibil ca un cameleon-panteră mascul, originar din Madagascar, să comporte transformări cromatice rapide și complexe, atât cu scopul de a se camufla cât și ca reacție la diverși stimuli… emoționali (de ex. prezența unei posibile partenere sau a unui posibil rival).

Asemenea multor reptile, pielea cameleonilor este prevăzută cu o serie de pigmenți galbeni, maro și roșii, dar ei pot căpăta și nuanțe verzi sau albastre, pe care le creează printr-un fenomen de interferență optică, fără ajutorul pigmenților. Potrivit lui Michel Milinkovitch, profesor la Departamentul de genetică al Universităţii din Geneva, nanocristalele responsabile de acest mecanism funcționează ca niște oglinzi selective, care reflectă doar anumite lungi de undă ale luminii și le absord pe altele.

Coloritul divers este creat de dimensiunea cristalelor și de distanțele dintre ele în structura pielii cameleonului. Pentru a observa transformarea cromatică în timp real, cercetătorii au filmat cameleonii în timp ce se confruntau cu un mascul rival.

De asemenea, au extras stratul superior al pielii acestora și l-au expus la diverse substanțe chimice, care au modificat dimensiunile cristalelor. „Am observat exact același tip de schimbare a culorii și în vasul Petri, ceea ce demonstează, într-adevăr, că alternarea cromatică a pielii cameleonilor are loc datorită modificării acestor cristale”, a mai adăugat Milinkovitch.

Studiul realizat indică și înspre particularitatea cameleonilor de a avea un al doilea strat de celule iridofore, mai profund. Acestea ar conține cristale mai mari și mai puțin organizate și ar reflecta o proporție semnificativă din lungimile de undă infraroșie (ifraroșu apropiat), care îi permit reptilei să treacă de la un camuflaj eficient la o paradă spectaculoasă în timp record și, de asemenea, să își regleze temperatura corporală (protecție termică).

Sursa

Credit foto: Michel Milinkovitch; Ace Stock Ltd/Alamy

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here