Cercetători de la MIT, de la NASA și ai diferitelor institute științifice din lume au descoperit la o distanță de circa 1.500 de ani-lumină de Pământ ceea ce pare a fi o planetă care se evaporă sub influența radiației dezintegratoare a stelei care o guvernează.
Potrivit astronomilor, planeta cu pricina este urmată de o coadă lungă de rămășițe planetare – asemănătoare cu cea a unei comete – iar această „excrescență” ar putea reprezenta dezintegrarea planetei. După calculele echipei de ceretare, mica exoplanetă, nu mult mai mare decât Mercur, se va dezintegra total în următoarea sută de milioane de ani.
S-a calculat, de asemenea, că planeta aflată în proces de „sucombare” încheie o rotație completă împrejurul soarelui său în 15 ore – una dintre cele mai scurte orbite observate vreodată. Acest lucru implică o apropierea foarte mare a planetei de steaua paternă de un portocaliu aprins care îi încinge celei dintâi suprafața la o temperatură de aproximativ 2.0000 C.
Cercetătorii teoretizează că materia solidă de la suprafața planetei se topește și se evaporă la această temperatură ridicată, formând un vânt care poartă atât gazul cât și praful rezultat în spațiu. Nori denși de „țărână” urmează planeta în timp ce aceasta se rotește în jurul stelei sale.
Descoperirile grupului de specialiști se bazează pe datele furnizate de Observatorul Kepler, un telescop spatial care studiază peste 160.000 de stele din Calea Lactee. Observatorul înregistrează luminozitatea fiecărei stele la interval regulate; ulteior, astronomii analizează datele căutând semne ale existenței unor planete noi în afara sistemului nostru solar.
Credit foto: MIT