0
(0)

Involuntar, da. Intenționat, poate. Spre exemplu, în februarie anul acesta, un grup de aventurieri suedezi a descoperit un bărbat care rămăsese blocat vreme de două luni sub zăpezi în mașina lui, având foarte puține provizii asupra sa.

 

După ce a fost salvat, medicii care l-au examinat au conchis că omul a supraviețuit reglându-și temperatura corporală până la circa 310 C și rămânând nemișcat – același proces folosit de urși pentru hibernare.

Unele persoane, așa cum este cazul celor care practică meditația, pot intra într-o stare vecină cu hibernarea în mod controlat, voit. Atunci când o persoană adoarme, necesitatea de oxigen a organismului său scade în mod normal cu numai circa 6%. Totuși, Herbert Benson, profesor de medicină la Harvard Medical School, i-a studiat pe călugării tibetani aflați în meditație profundă și a constatat că aceștia își reduc cu până la 64% consumul de oxigen.

De aceea, într-o zi, medicii ar putea induce organismului uman un metabolism și o temperatură foarte scăzute pentru a menține în viață pacienții cu diferite traume. Reducerea necesității de oxigen poate reduce afectarea țesuturilor în cazuri în care corpul nu poate asimila oxigen la rată normală, așa cum se întâmplă în cazurile de infarct.

Mark Roth, biolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, lucrează la un tratament de biostază (o stare în care funcțiile corpului sunt foarte mult încetinite) care ar putea face tocmai acest lucru. El a demonstrat că șoarecii care inhalează aer infuzat cu hidogen sulfurat prezintă o reducere cu până la 92% a ratei respirației față de normal, precum și o scădere a temperaturii corporale. După reanimare, cobaii se recuperază complet și se comportă normal.

Sursa

Foto: Getty Images

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here