Oamenii de știință de la universitatea americană Duke au descoperit o genă care face legătura dintre cele trei schimbări biologice, necorelate până acum între ele, acuzate în mod curent că ar fi cauze ale schizofreniei. Gena a devenit, cu această ocazie, suspectul principal responsabil de manifestarea bolii și o posibilă țintă pentru eventuale tratamente.
Vreme de zeci de ani, savanții au încercat să stabilească sursa halucinațiilor și a comportamentelor bizare asociate cu schizofrenia și au ajuns mereu cu cercetarea la aceleași trei schimbări neuronale: mai puțini spini dendritici (pe care se formează sinapsele), neuroni hiperactivi și dopamină în exces. Singura problemă era aceea că aceste fenomene nu păreau să împărtășească vreo legătură, ba chiar se arătau contradictorii.
Acum, cercetătorii cred că o mutație la nivelul genei Arp2/3 ar putea deține răspunsul liantului dintre cele trei anomalii, ea fiind implicată și în formarea sinapselor. Așa s-a descoperit că tocmai numărul redus de spini dendritici determină hiperactivitatea neuronală, care la rândul ei stimulează producția excesivă de dopamină. Iar combinate, cele trei pot genera și alimenta o tulburare psihiatrică. Studiile sunt abia la început, dar specialiștii au devenit optimiști cu privire la obținerea unui posibil. remediu pentru schizofrenie.