Ipoteza conform căreia Marea Neagră s-a format acum circa 7.500 – 8.000 de ani, în urma unui cataclism care a generat o inundație de proporții biblice, este complet nejustificată, susțin arheologii bulgari, împreună cu specialiștii britanici de la Centrul pentru Arheologie Marină din Southampton. Aceștia au demarat anul trecut cel mai amplu proiect arheologic subacvatic desfășurat vreodată în Marea Neagră, iar acestea sunt primele lor concluzii.
Ipoteza potopului de acum cca. 5.600 de ani î.Hr. aparține cercetătorilor americani William Ryan și Water Pitman, ipoteză lansată în perioada 1996-1997. Conform acesteia, un cutremur devastator a dus la formarea unei breșe în ceea ce este astăzi strâmtoarea Bosfor, permițând apelor Mării Mediterane să se îndrepte către lacul cu apă dulce existent pe locul actualei Mări Negre. De altfel, s-a ipotetizat că mitul biblic al potopului își are originea tocmai în acest cataclism.
Proiectul „Black Sea M.A.P.” și-a propus tocmai colectarea de date care să susțină sau să infirme această ipoteză a potopului. Nu numai că datele obținute până în prezent nu susțin vechea idee a formării Mării Negre, ba mai mult, demonstrează că aceasta a început să se formeze acum circa 18.000 de ani, odată cu topirea ghețarilor de la finalul ultimei perioade glaciare.
În locul inundației devastatoare, cercetătorii anglo-blugari au descoperit că ridicarea nivelului Mării Negre și transformarea acesteia dintr-un lac cu apă dulce într-o mare sărată, conectată cu oceanul planetar prin strâmtoarea Bosfor, a fost un proces îndelungat, care s-a finalizat acum circa 10.000 de ani. Conform datelor obținute până acum, țărmul inițial al lacului cu apă dulce se afla la circa 60 de kilometri est de țărmul bulgăresc al Mării Negre. Odată cu acumularea apelor rezultate din topirea calotei glaciare, nivelul lacului a crescut până în momentul în care acesta și-a făcut loc prin actuala strâmtoare Bosfor spre Marea Mediterană.