0
(0)

China și Europa, în special Grecia antică, se aflau în contact cu mult înainte ca Marco Polo să ajungă în China în secolul al XIII-lea. În fapt, se pare că exploratorul european a fost depășit cu 1.500 de ani de temerari din vechea Eladă, se arată într-un studiu realizat de cercetători din China și Austria. Mai mult, se pare că artizanii greci ar fi stat la baza creării celebrei armate de teracotă descoperite în mormântul primului împărat chinez, Qin Shi Huang.

Faptul că expediția lui Marco Polo nu a fost prima expediție a unor europeni în China este deja cunoscut. Dovezi certe indică faptul că legături comerciale existau deja în secolele II –III d.Hr. între negustorii romani și cei chinezi. Pur și simplu, expediția lui Marco Polo a fost prima documentată în detaliu. În schimb, noi dovezi arheologice indică legături și mai vechi între Europa și China.

Un prim indiciu l-a reprezentat analiza ADN a scheletelor descoperite în provincia Xinjiang, morminte datând din perioada împăratului Qin (259-210- î.Hr.), dar și înainte de aceasta. A reieșit astfel că ADN-ul mitocondrial al unora dintre cei înhumați în această provincie îndepărtată aparțin unor europeni.

Apoi, susține Li Xhiuzhen, arheolog senior din cadrul Mausoleului Împăratului Qin Shi Huang, nu există dovezi ale unei tradiții a creării statuilor în mărime naturală înaintea armatei de teracotă. Mai toate statuile descoperite înaintea secolului al III-lea î. Hr. nu au mai mult de 20 de centimetri lungime. Pentru a explica această schimbare majoră, Dr. Xiuzhen susține că influența trebuie să fi venit din afara Chinei. Descoperirea recentă a unor statui de acrobați în mormântul primului împărtat chinez întărește această opinie.

Dr. Lukas Nickel de la Universitatea din Viena este de părere că primii greci au sosit în Asia imediat după moartea lui Alexandru cel Mare, în anul 323 d.Hr. Odată cu aceștia au apărut și statuile grecești. Astfel, sculptori greci ar fi fost angajați de către primul împărat pentru a-i instrui pe chinezi și a-i învăța cum să creeze faimoasele statui de teracotă.

O descoperire de dată recentă indică, de asemenea, că întregul complex funerar al împăratului Qin este cu mult mai mare decât se credea. Practic, acesta este de circa 200 de ori mai mare decât Valea Regilor din Egipt.

Află mai multe din documentarul „Primul împărat al Chinei: Secrete din mormânt”, de pe National Geographic

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?