0
(0)

Cu toți definim astfel de picturi rupestre drept artă primitivă. Realitatea este, însă, că operele de artă create acum cel puțin 30.000 de ani reprezintă cele mai fidele reprezentări animale create vreodată, depășind în acuratețe orice pictură realizată de artiștii moderni.

 

O echipă de cercetători de la Universitatea Eotvos din Budapesta a examinat cu atenție picturile rupestre din mai multe peșteri din Franța, cu precădere Lascaux, și a comparat imaginea animalelor în mișcare cu cea din operele de artă moderne și medievale. A reieșit că artiștii preistorici aveau o rată de eroare de 46,2%, în timp ce arta modernă are în medie 83,5% erori în ceea ce înseamnă reprezentarea unui animal aflat în mișcare. Chiar și Leonardo da Vinci, renumit pentru schițele sale anatomice, a greșit atunci când a încercat să redea mișcarea animalelor. Practic, nicio pictură nu poate egala arta așa numiților oameni ai cavernelor.

Surprinzător este că, după reanalizarea din această toamnă a vârstei picturilor rupestre din Spania, printre care și celebrele desene de la Altamira,  a reieșit că acestea sunt mult mai vechi decât se crezuse anterior. Spre exemplu, vârsta picturilor rupestre de la Altamira nu este de 25.000 de ani, ci de 35.000 de ani, în timp ce cele mai vechi picturi, cele de la El Castillo, au nu mai puțin de 41.800 de ani. Astfel, este posibil ca autorul reprezentărilor animale preistorice sa fie Homo neanderthalensis și nu omul anatomic modern.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here