0
(0)

S-a terminat încă o ediție reușită a unui eveniment foarte drag nouă: ASTROFEST 2017 by S&T.

Trăgând linie, remarcăm în primul rând că am avut noroc… „cu carul” (am prins exact fereastra propice pentru observații astronomice în aer liber într-o perioadă plină de zile cu vreme proastă). Apoi ne bucurăm că au fost mult mai mulți copii și tineri față de anul trecut, dovada că misiunea noastră educativă dă roade. Nu în ultimul rând, ne cerem scuze pentru problemele inerente de logistică: suntem doar jurnaliști de știință, nu organizatori experimentați de evenimente (dar promitem că încercăm să învățăm din greșeli!).

Fără alte comentarii, vă lăsăm în compania imaginilor de la ASTROFEST 2017 by S&T (foto: Valentin Răzvan Photography, Marius-Christian Burcea, Știință & Tehnică).

astrofest-2017-stiinta-tehnica-2
Cu puțin înaintea orei de inaugurare oficială a ASTROFEST 2017 by S&T, așa arătau condițiile atmosferice. Cu doar 2-3 ore înainte, norii de ploaie încă se îngrămădeau pe cer… Deci am avut noroc cu caru’!

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-3
Foarte rapid, parcarea din fața Bibliotecii Naționale și a Ministerului Culturii s-a umplut ochi de oameni și copii. Pentru că ASTROFEST 2017 by S&T merita tot interesul.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-4
Marc Ulieriu (redactor-șef S&T) și Oraan Mărculescu (green tech editor S&T) s-au folosit de serviciile roboților personali Ninebot pentru a se asigura de buna desfășurare a evenimentului. Toate criticile pe care le aveți la adresa ASTROFEST 2017 by S&T merg spre cei doi… 🙂

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-5
Cătălin Beldea este specialistul în astronomie al S&T și omul spre care puteți „arunca” laudele pentru ASTROFEST 2017 by S&T – pentru că e un eveniment făcut din pasiune.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-6
Cristian Român, senior-editorul S&T specializat în fizică, scepticism și gândire critică, a făcut echipă cu Andreea de la SCIKIDS, pentru tot felul de experimente dedicate celor mici (și care vor fi mult mai deștepți după aceste lecții interactive!).

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-7
Nu a lipsit de la ASTROFEST 2017 by S&T renumitul deja Profesor Trăznit, de la Fun Science. Experimentele sale hazlii fac întotdeauna deliciul publicului școlar.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-8
Alexandru Mironov, sufletul Știință & Tehnică, este omul care se înțelege perfect cu toate generațiile!

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-9
Cei trei „mușchetari” fără de care ASTROFEST 2017 by S&T nu ar fi fost posibil: Dumitru Prunariu, carismaticul cosmonaut român care e un adevărat model pentru oricine, doamna Alice Barb, director al Centrului Cultural „Casa Artelor” Sector 3 și un fan „înrăit” al muncii de popularizare a științelor pe care o duce de atâtea decenii cel mai cunoscut jurnalist de știință din România, Alexandru Mironov.

 

Momentul culminant al ASTROFEST 2017 by S&T a fost, bineînțeles, întâlnirea cu singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, care, cu această ocazie, a sărbătorit 36 de ani de la misiunea sa spațială.

 

Multe telescoape, pentru observații astronomice de zi…

 

… dar, mai ales, de noapte (cu scuzele de rigoare pentru calitatea imaginilor).

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-51
Un eveniment astronomic inedit a avut loc chiar în timpul ASTROFEST 2017 by S&T: „eclipsa” provocată de satelitul Io pe suprafața planetei Jupiter (imagini surprinse la fața locului de astronomul amator Constantin Sprianu).

 

ASTROFEST 2017 by S&T a însemnat și multe workshop-uri interactive:

astrofest-2017-stiinta-tehnica-52
Demonstrațiile celor de la Telescoape.ro (Astrolife și Urania), cu aparatură profesională foarte performantă, controlată de la distanță.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-53
Nikon a oferit spre testare cele mai noi și mai performante teleobiective necesare astrofotografiei de înalt nivel.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-54
Noul Suzuki Ignis a fost o apariție inedită la ASTROFEST 2017 by S&T. De ce? Pentru că-i vizează și pe cei pasionați de lucruri inedite, cum este astronomia.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-55
La ASTROFEST 2017 by S&T, imprimantele 3D au realizat rachete miniaturale. În viitor, însă, tehnologia 3D printing va fi esențială pentru colonizarea Lunii și a planetelor.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-56
Lecții interactive despre sistemul solar, spațiu, astronomie… ”De ce nu se face așa ceva în școli?” a fost întrebarea tuturor părinților.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-57
Cei de la INCAS (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială) le-au deschis apetitul celor mici pentru rachete și alte aparate de zbor în spațiu. Din joacă, ajungem la specialiștii de top de mâine.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-58
Fenomenele climatice au explicații simple. Dacă știm cum să le prezentăm pe înțelesul celor mici. Cu cât înțelegem mai multe despre clima Pământului, cu atât vom fi mai pregătiți pentru ce ne așteaptă pe alte planete.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-59
Dacă prin telescoape scrutăm cerul pentru a găsi noi corpuri cerești, microscoapele sunt utile pentru a analiza bucățele din aceste corpuri cerești – la ASTROFEST 2017 by S&T am avut ocazia să vedem fragmente de asteroizi!

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-60
Astrofotografia îmbină știința și arta într-un mod pe care oricine îl poate aprecia. Frumusețea astronomiei stă în detalii și răbdare, dar și într-un volum mare de informații, alături de cunoștințe solide legate de spațiu.

 

astrofest-2017-stiinta-tehnica-60
ASTROFEST 2017 by S&T s-a încheiat aproape de miezul nopții. Ne reîntâlnim la ediția din 2018!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?