0
(0)

Dacă țin eu bine mine, paleoastronautica a fost primul subiect pseudoștiințific care m-a făcut să devin sceptic. Mai ales o carte, „Amintiri despre viitor”, a lui  Erich von Däniken, mi-a stârnit un interes deosebit. Aproape că o știam pe dinafară și credeam cu entuziasm mai tot ce se scria în respectiva carte.

Din fericire, s-au întâmplat două lucruri. În primul rând cartea avea câteva note, semnate de Ion Hobana. În ele se aduceau niște corecții celor scrise de Däniken. De exemplu, acesta spunea că prin procesul de mumificare al faraonilor era de fapt o pregătire a acestora pentru un zbor cosmic. Hobana, în nota sa de la subsol, preciza că lucrul acesta este improbabil, deoarece mumificarea implica, printre altele, extragerea creierului…

Această remarcă nu mi-a descurajat credința în paleoastronauți, în schimb am început să mă duc din ce în ce mai des pe la biblioteci, pentru a găsi mai multe informații despre indiciile pe care Erich von Däniken le considera ca fiind dovezi zdrobitoare în favoarea astronauților din antichitate. A trecut ceva vreme până m-am lămurit că von Däniken se juca, pur și simplu, cu cuvintele, alterând în fel și chip adevărul, numai pentru a îl îndrepta pe cititor către propria sa concluzie. De atunci încoace, de fiecare dată când mă întâlnesc cu extraordinarul stau o clipă pe gânduri, după care încep să verific dacă, la o analiză mai atentă, lucrurile rămân în picioare.

În ultima vreme urmăresc un serial pe unul dintre canalele de filme documentare. Se numește ”Ancient aliens” și reprezintă o colecție incredibilă de năzbâtii. Se pare că acest serial se bucură de o audiență extraordinară, semn că civilizația noastră, care a progresat sprijinându-se pe rațiune, este alcătuită din oameni pentru care rațiunea este mai degrabă ceva inutil.

Printre altele, acolo ne sunt arătate blocuri de piatră, mai grele de 1.000 t (este vorba despre lespezile de la Baalbek) care, fără ajutorul extratereștrilor nu ar fi putut fi mutate din loc. De altfel cam acesta este modul de argumentare. Ni se prezintă ceva, apoi se afirmă ca acel ceva este misterios, după care se enunță soluția invariabilă pentru dezlegarea misterului: intervenția extraterestră. Acum vă pun două întrebări: puteau cei din vechime, în absența utilajelor moderne, să deplaseze blocuri de piatră de o mie de tone? Știți care este cel mai mare bloc de piatră deplasat vreodată?

În 1768, pe timpul împărătesei Ecaterina a II-a, un bloc de piatră de aproape 1.500 t, a fost deplasat pe o distanță de șase kilometri pentru a deveni soclul statuii lui Petru cel Mare. Vă rog să remarcați faptul că pe acea vreme uneltele noastre moderne nu existau. Nu existau cricuri hidraulice, nu existau motoare, nu existau macarale. Tehnologia vremii nu era cu mult mai evoluată, din acest punct de vedere, de cea din antichitate. Cum a fost posibilă o asemenea performanță? Un grec, pe numele său Marinos Carburis, care era locotenent în armata țaristă, și-a asumat această operațiune. A așteptat să vină iarna pentru ca solul să înghețe. A construit un fel de sanie uriașă sub care a pus bile cu diametrul de 13,5 cm, confecționate din bronz.

Cu ajutorul acestui sistem simplu (disponibil și în antichitate) la care au fost adăugați niște scripeți, 400 de oameni au putut să deplaseze piatra uriașă, cu o viteză de 150 m pe zi. Întreaga operațiune a durat circa doi ani, deoarece operațiunea de transport s-a făcut numai pe perioada temperaturilor foarte scăzute din timpul iernii. Trebuie să remarcăm faptul că nu au fost folosite animale de povară, ci numai forța umană. Numai 400 de oameni, și nici un fel de intervenție extraterestră! Au fost folosite, cu mare ingeniozitate, numai dispozitive care erau cunoscute și în antichitate. Aici puteti găsi un articol, în limba franceză, în care este descrisă pe larg operațiunea de deplasare a monolitului de 1.500 tone.

Când este vorba despre astronauții din vechime, dacă ai răbdare și începi să verifici ceea ce se afirmă despre ei, dintr-o dată constați că nu mai este vorba despre nici un fel de mister, de nici o enigmă care să poată fi explicată numai printr-o intervenție extraterestră. Pur și simplu, oamenii, chiar și cei din vechime, putea face lucruri care par extraordinare pentru creduli.

PS. Pe canalul YouTube BaRaKa667 veti gasi o serie de videoclipuri , traduse în limba română, în care sunt demontate susținerile din serialul Ancient Aliens.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?