4.9
(14)

Ați auzit de câinele sălbatic asiatic (dolul), acest canid asemănător unei vulpi, care a trăit în Europa acum câteva mii de ani? Astăzi, acest mamifer, puțin cunoscut publicului larg, amenințat cu dispariția. Dolul (Cuon alpinus) este o specie de mamifer aparținând familiei Canidae, singurul reprezentant al genului Cuon în prezent. Acest câine sălbatic cu blană roșie, asemănător câinelui sălbatic, lupului sau vulpii, trăiește în Asia. Cu mai bine de 30.000 de ani în urmă, putea fi întâlnit în Europa, și mai ales în sudul Franței, Italia și Spania. A fost o perioadă erei glaciare care a determinat dolii să migreze spre est pentru a se stabili definitiv în Asia.

Măsurând între 75 de centimetri și 1 metru lungime și 42 până la 55 de centimetri înălțime, dolul este un animal carnivor sociabil, care trăiește în grupuri formate din mai mulți indivizi. Pe de altă parte, canidul este foarte greu de observat în sălbăticie, deoarece evită teritoriile frecventate de oameni.

În 2021, dolul era prezent doar în Asia (Bhutan, Cambodgia, China, India, Bangladesh, Indonezia, Nepal, Malaezia, Birmania, Laos și Thailanda), cu mai puțin de 2.500 de exemplare înregistrate. Acesta este motivul pentru care dolul este clasificat drept specie pe cale de dispariție de către IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

Printre amenințările asupra speciei cele mai importante sunt: pierderea habitatului din cauza activităților umane, deficitul de hrană, competiția cu alte specii carnivore (tigrul, în special) și bolile transmise de câinii domestici. În ciuda statutului său protejat, câinele sălbatic asiatic continuă să fie vânat de oameni, suferind de o reputație proastă în țara sa de origine, unde este numit fiara diavolului. Dolul, totuși, joacă un rol ecologic esențial ca prădător, ajutând la reglarea populațiilor de ierbivore și menținând astfel un anumit echilibru în ecosistemul său.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 14

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?