5
(1)

Un studiu al cercetătorilor francezi efectuat pe babuini şi publicat în revista Science a relevat faptul că aceştia pot, după un dresaj în acest sens, să recunoască cuvintele. În cadrul studiului, un babuin a învăţat 300 de cuvinte.

 

În cadrul experimentului, şase babuini au învăţat să recunoască cuvinte englezeşti de patru litere, conţinând trei consoane şi o vocală, afişate pe un ecran.

Fiecare cuvânt era afişat la 100 de runde de afişări, printre cuvinte fără înţeles, iar maimuţele trebuiau să atingă un oval în cazul cuvintelor adevărate sau un semn „+” în cazul celor fără înţeles. Pentru fiecare răspuns corect, primatele erau recompensate cu hrană.

La sfârşitul perioadei de antrenament, care a presupus 50.000 de runde pentru fiecare din animale, babuinii puteau recunoaşte un minim de 81 de cuvinte, cu o acurateţe de 75%, iar unul dintre ei a învăţat peste 300 de cuvinte.

Astfel, se pare că babuinii pot deosebi un cuvânt adevărat de patru litere de o înşiruire aleatorie fără înţeles de litere, prinzându-se dacă un nou cuvânt este real sau nu.

Pentru că babuinii nu pot totuşi citi, studiul sprijină ideea potrivit căreia creierele strămoşilor noştri primate deţineau capacitatea necesară înţelegerii cuvintelor, cu mult înainte de evoluţia omului – abia după ce am început să scriem şi să citim, în urmă cu circa 5.400 de ani, am început să atribuim simboluri obiectelor recunoscute.

Totodată, descoperirile din cadrul experimentului fundamentează teoria conform căreia alfabetele au aspectul actual datorită faptului că formele literelor pot fi recunoscute cu uşurinţă de creierul uman.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here