Oficialii de la Phenian au confirmat faptul că racheta nord-coreeană Unha-3, lansată în nord-vestul republicii în această noapte s-a prăbuşit după un scurt zbor în apele teritoriale coreene.

 

Racheta Unha-3 (Galaxia-3) a fost lansată astăzi la ora României 00:39. Traiectoria stabilită era să zboare spre sud, către vestul peninsulei Coreea, însă s-a prăbuşit în mare, la 165 km vest de Seul (Coreea de Sud) la numai un minut de la lansare. Încă nu se ştie ce anume a cauzat eşecul lansării, dar sud-coreenii care au monitorizat lansarea rivalilor din nord, susţin că racheta a explodat şi a căzut în mare.

Scopul oficial  al rachetei era lansarea unui satelit (Kwangmyongsong-3 sau Steaua Strălucitoare-3) şi punerea sa pe orbită pentru a celebra 100 de ani de la naşterea întemeietorului Republicii Coreea de Nord, Kim Il-Sung. Americanii şi sud-coreenii considerau însă misiunea ca fiind de fapt una militară, de testare a rachetelor cu rază lungă de acțiune, interzise de rezoluţiile ONU.

Spre surprinderea opiniei publice internaţionale, nord-coreenii recunosc eşecul lansării, o crainică a televiziunii naţionale de la Phenian anunţându-l în doar câteva ore de la producerea sa: „satelitul de observare terestră a eşuat să intre orbita stabilită. Cercetătorii, tehnicienii şi experţii analizează cauzele eşecului” se afirmă în comunicatul KCNA.

Sursa