0
(0)

Dorința de mai multă simplitate și transparență într-o lume digitală este principala tendință evidențiată de raportul Automotive Color Trends 2017-2018 de la BASF – Translucid.

Transformări digitale – Albastru intens și noi culori deschise

În realizarea noii colecții, care cuprinde 65 de noi culori pentru automobile, designerii BASF au pornit de la două observații.

basf-culori-vopsea-masini-stiinta-tehnica-1Prima se referă la faptul că până și în lumea digitală, frumusețea caroseriilor auto și a altor obiecte din lumea analogică (ce ne înconjoară) atrage tot mai multă atenție. Cea de-a doua se referă la tendința unui număr tot mai mare de persoane de a evita colectarea datelor lor personale și monitorizarea activităților lor prin sistemele digitale de supraveghere.

Aceste două tendințe influențează și paletele de culori pentru automobile. Culorile calde sau bejul fac referire la piele, în timp ce culorile închise sau albastrul exprimă digitalizarea corpului uman.

Conexiune sporită – Culori pastelate și cromatice

În plus, transferurile permanente de date, care au loc fără limitări de spațiu sau timp creează granițe fluide. Mașinile se dezvoltă și se transformă, din simple vehicule, în produse extrem de complexe care comunică intensiv cu șoferii și mediul. Plurivalența legăturii noastre cu obiectele este reflectată de strălucirea dimensională și într-un amestec de efecte clare și concrete.

basf-culori-vopsea-masini-stiinta-tehnica-2Culorile pastelate și cromatice, alături de nuanțele de albastru intens reprezintă imaginea noilor tehnologii și scot în evidență unicitatea erei digitale. În general, relația dintre fascinație și frică, așa cum este ea reflectată de oglinda noastră digitală, oscilează între griurile închise și cele medii.

Expertiza în materie de culoare a diviziei de Produse de Acoperire

Designerii diviziei de Produse de Acoperire a BASF din China, Japonia, Statele Unite și Germania dezvoltă cele mai noi culori pentru industria de automobile în fiecare an, desfășurând cercetări ample și analize profunde. Aceștia dezvăluie tendințe globale și schimbări culturale care vor influența alegerea culorilor pentru vehicule în următorii trei până la cinci ani.

Pe lângă identificarea tendințelor globale, echipele regionale de design găsesc teme unice inspirate din circumstanțe locale și diferite condiții în regiunile: Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), America de Nord și Asia-Pacific.

EMEA – Înapoi în viitor

Locuitorii din regiunea EMEA au personalități complexe, și asemenea lor sunt și trendurile din această zonă. Oamenii din regiunea noastră sunt ghidați de posibilități nevăzute și caută să mai reducă viteza într-o lume digitală, globalizată și mereu pe fugă. Căutarea periferiei într-un stil de viață globalizat și a unui peisaj automobilistic personalizat îi conduce spre culori neașteptate, cum ar fi un verde gălbui cu un strat de acoperire transparent și mat.

basf-culori-vopsea-masini-stiinta-tehnica-3Diversitatea din zona EMEA înseamnă că designul nu se concentrează doar pe Europa, ci ține cont și de preferințele teritoriilor vecine. În special Orientul Mijlociu atrage atenția, cu înclinația sa către produse luxoase. Un auriu palid împreună cu un strat de acoperire transparent, structurat, reflectă această perspectivă. În plus, într-o lume cu acces constant la Wi-Fi, există o dorință puternică pentru produse fizice. De aceea, obiecte retro, precum aparatele pick-up, redevin apreciate. Cu scopul actualizării vremurilor apuse, această tendință se reflectă într-o culoare cărămizie deschisă, cu nuanțe roșietice.

Noul standard pentru culorile de mașini trebuie regândit și va avea funcționaliăți noi, precum LK Black. Această interpretare modernă de antracit închis folosește noua tehnologie ingenioasă Solaric. Sistemul de gestiune a căldurii solare reflectă lumina cu infraroșu din apropiere și, în acest fel, reduce temperatura de pe suprafața mașinii și din interiorul acesteia atunci când este cald și însorit.

America de Nord – înapoi la natură

Invazia tehnologiei în viața noastră de zi cu zi – precum și dorința de evadare și reconectare la natură, comunitate și la propriul corp – a fost explorată drept un trend ce contribuie la predicțiile de culori BASF în America de Nord.

basf-culori-vopsea-masini-stiinta-tehnica-4Culoarea cheie a regiunii este Undercurrent Blue, un bleumarin foarte închis, cu o textură de mătase, un pic misterioasă, care sugerează în același timp o celebrare a sinelui.

Această culoare pune în valoare tehnologia simplă, curentă, de pigmentare, însă oferă o perspectivă sofisticată asupra culorii.

Asia-Pacific – înapoi la cultură

basf-culori-vopsea-masini-stiinta-tehnica-5Aplicațiile și produsele cu un stil asiatic distinctiv capătă valoare și importanță deosebită. Această nouă încredere în sine din partea asiaticilor se reflectă într-un alb sidefiu – o culoare simbolică pentru spiritul unic al regiunii.

În plus, aprecierile de la nivel mondial pentru cultura asiatică le dau o voce tinerilor și grupurilor care s-au luptat pentru recunoaștere în timpul redresării economice recente. Un roșu puternic saturat, cu minuscule particule sticloase, stă la baza sofisticării către care aceste grupuri își îndreaptă aspirațiile.

 

Despre divizia de Produse de acoperire (vopsele & lacuri) a BASF
Divizia de Produse de acoperire a BASF este un expert global în dezvoltarea, producția și comercializarea produselor de acoperire inovatoare și sustenabile, originale și de retuș, atât pentru mașini, cât și pentru acoperiri industriale și vopsele decorative. Dezvoltăm soluții de înattă performanță și ne asigurăm că eficacitatea, designul și noile aplicații răspund cerințelor partenerilor noștri din toată lumea. BASF coordonează o rețea de site-uri în Europa, America de nord, America de sud și Asia-Pacific pentru a îmbina și a împărtășeși abilitățile, cunoștințele și resursele echipelor sale globale și interdisciplinare, în beneficiul clienților săi. În 2016, divizia de Produse de acoperire a avut vânzări globale de aproximativ 3,2 miliarde euro.
În 2016, BASF a achiziționat Chemetall, un lider global în furnizarea de tratamente pentru suprafețe de metal, plastic sau sticlă, pentru o gamă largă de industrii și piețe. Datorită acestei extinderi a portofoliului, BASF a devenit un furnizor complet de soluții pentru produse de acoperire.
Soluții ce depășesc imaginația – Produse de acoperire de la BASF. Pentru mai multe informații despre divizia de Produse de acoperire a BASF, vizitați www.basf-coatings.com.
Despre BASF
La BASF, creăm chimie pentru un viitor sustenabil. Îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și cu responsabilitatea socială. Cei aproximativ 114.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în majoritatea sectoarelor și aproape în fiecare țară din lume.
Portofoliul nostru este organizat în cinci segmente: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Soluţii agricole şi Petrol și gaze. BASF a generat vânzări de aproximativ 58 de miliarde de euro în anul 2016. Acțiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (BAS). Informații suplimentare la adresa www.basf.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?