0
(0)

Va sosi momentul în care vom fi nevoiți să ne luăm desaga proverbială la spinare și să o luăm la sănătoasa prin galaxie după altă casă. Cea mai apropiată planetă colonizabilă este, fără doar și poate, Marte, sursa noastră perenă de legende ufologice. Dar cum va arăta casa noastră de acolo?

casa-marte-stiinta-tehnica-2NASA a lansat deja un concurs de concepție grafică a viitoarelor habitate de pe Marte, iar una dintre idei pare foarte ancorată în realitatea Planetei Roșii. Botezat Sfero (de la sphere – sferă, fer – fier și eau – apă), habitatul conceput de francezii de la Fabulous a fost gândit să fie produs automat de o imprimantă 3D din materiale disponibile pe planetă: fier și apă.

Sfero seamănă cu un igloo și este parțial îngropat sub sol. Accesul în interiorul acestuia este asigurat printr-un coridor care conține un sas. Interiorul este format din trei niveluri. Cel mai de sus măsoară doar 3 m2 și este dedicat doar pentru creșterea plantelor. Parterul are o suprafață de 29 m2 și conține un spațiu de lucru și o baie, iar nivelul subteran măsoară 40 m2 și este dedicat dormitorului. Accesul între niveluri este asigurat de o scară în spirală.

casa-marte-stiinta-tehnica-3Habitatul ar fi construit de o „imprimantă” cu două brațe mobile care, odată înfiptă în solul marțian, va avea și rolul de extracție a fierului și obținerii apei din permafrost. Practic, carcasa habitatului va fi formată din două meșe din fier, umplute cu apă. Astfel, francezii își imaginează că hidrogenul din apă va reduce nivelul de radiații solare și va fi în același timp transparent, permițând creșterea plantelor. Francezii își doresc să testeze habitatul în deșertul Mojave sau în Hawaii.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?