0
(0)

Ochi la ceafă? Cine nu și-ar dori? Ei bine, în curând dorința ni s-ar putea împlini, cu ajutorul unei căști speciale care îi lărgește utilizatorului câmpul vizual sub un unghi de 360 de grade.

 

Denumit FlyVIZ, sistemul a fost special proiectat de Jerome Ardouin și de colegii săi de la Grande Ecole d’Ingenieurs Paris-Laval, din Franța. Dispozitivul captează cadre din toate direcțiile, de jur-împrejurul utilizatorului, apoi le transformă în imagini pe care ochii noștri perimați le pot asimila.

\"(w540)

Sistemul este în faza de prototip: cu o greutate de 1,6 kilograme, este cam dificil de umblat cu el pe cap, iar aparatul rămâne conectat la un laptop pentru procesarea imaginilor în timp ce funcționează. Casca folosește o cameră video montată în partea superioară, precum și câteva oglinizi cu forme speciale pentru a capta mediul înconjurător și a-l afișa apoi într-o cască Sony Personal 3D View modificată.

\"(w540)

Durează circa 15 minute pentru ca un individ să se obișnuiască cu sistemul, potrivit creatorilor săi. Odată ce este aclimatizat, cel care poartă FlyVIZ se poate mișca în voie și poate interacționa fluid cu mediul. Într-o serie de teste, utilizatorii au reușit să prindă obiecte aflate în afara câmpului lor vizual normal, să se ferească de mingi aruncate în direcția lor din spate și chiar să șofeze.

\"(w540)

În pofida ciudatei noi perspective asupra lumii, dispozitivul nu provoacă amețeală, vertij, sau surmenaj vizual, mai susțin specialiștii. Și, deși FlyVIZ captează și afișează imaginile în 2D, utilizatorii le percep totuși în adâncime, fapt pe care cercetătorii îl atribuie tendinței intrinseci a utilizatorului de a urmări intuitiv mișcarea obiectelor, precum și paralaxei imaginilor.

O versiune mai portabilă a sistemului ar putea fi într-o zi folositoare gardienilor, polițiștilor și pompierilor, sau oricui ar avea un motiv bun să își păzească spatele.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here