0
(0)

Neînfricați, experți în mânuirea armelor albe, visând să moară eroic în luptă, samuraii se numără printre cei mai eficienți războinici din istoria umanității. Nici nu și-ar fi imaginat, probabil, că sfârșitul castei lor avea să vină de la banalul machiaj.

 

Analizând rămășițele a nu mai puțin de 70 de samurai și ale familiilor lor, toate datând din perioada Edo – 1603 – 1867, o echipă de cercetători niponi, condusă de Tamiji Nakashima de la Universitatea din Kitakyushu, a descoperit un adevăr șocant. Scheletele conțineau cantități uriașe de plumb, suficient cât să ducă la apariția unor dizabilități fizice și mentale severe.

\"(w540)

Situația era cu atât mai gravă în rândul copiilor sub 3 ani care prezentau o cantitate medie de plumb de 1,214 micrograme într-un gram de os, ceea ce reprezintă o cantitate de 120 de ori mai mare decât limita admisă și de 50 de ori mai mare decât cea din rândul samurailor maturi. Mai mult, medicina modernă a arătat că astfel de intoxicații severe duc implicit la scăderea inteligenței, lipsa atenției, dizabilități de învățare, hiperactivitate și comportament antisocial.

\"(w540)

Nakashima și colegii săi au observat că femeile aveau în oase cantități de plumb mult mai mari decât bărbații, ceea ce a dus la teoria că machiajul abundent folosit de acestea a fost vinovat de intoxicarea cu plumb. De fapt, celebra pudră albă care se aplică pe fața femeilor din Japonia a apărut ca modă în Epoca Edo, fiind adusă de gheișe, curtezane și actori. Nu mulți știu că machiajul de acest tip avea la bază mercurul și plumbul.  Odată intrată în uzul clasei samurailor, clasa conducătoare de altfel, plumbul din organismul femeilor s-a transmis copiilor samurailor prin laptele matern. Claselor sociale de jos le fusese interzis să poarte machiaj.

\"(w540)

”O clasă conducătoare cu probleme psihice certe nu va fi nicicând o rețetă a succesului”, afirmă Nakashima,”iar asta se vede din insecuritatea politică și economică a Japoniei odată ce copiii infestați cu plumb deveneau adulții care conduceau destinele țării. Nu este de mirare că Perioada Edo a reprezentat declinul și dispariția shogunatelor și a samurailor”, concluzionează cercetătorul nipon.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here