3
(1)

Unii susțin că uriașele și misterioasele desene din valea peruviană Nazca au fost create ca mesaje către zei. Alte teorii, mai bizare, spun că au fost create de extratereștri. Un cercetător britanic susține că, măcar pentru unele dintre desene, explicația originii lor este una mult mai simplă.

 

Clive Rogers, de la Universitatea din Leicester, susține că anumite desene, în formă de spirală, reprezintă un labirint creat de oameni, pe care credincioșii trebuiau să calce pentru a atinge iluminarea spirituală. Asta și pentru că deși multe ele sunt clar reprezentări zoomorfe, altele nu au nicio formă identificabilă, ridicând și mai multe întrebări cu privire la ceea ce ar putea reprezenta.

În urma a cinci ani de cercetări, Clive Rogers afirmă că multe dintre imagini nu au fost create pentru a fi văzute, ci pentru a fi călcate de oameni, ca parte a unui ritual religios deosebit de important pentru populația din valea Nazca din perioada anilor 100 î. Hr. -700 d.Hr.

”Concluzia la care am ajuns, combinând dovezile arheologice și interpretările bazate pe propria experiență, este că parte dintre desenele din valea Nazca nu au fost create pentru a fi văzute ci pentru a fi străbătute de la un capăt la altul. Practic, sunt primul om care a refăcut acest traseu inițiatic după aproape 1.500 de ani”, susține Clive Rogers.

FACTS:

  • Pentru că au fost create într-o zonă izolată și extrem de puțin populată, desenele din valea Nazca au fost uitate pentru aproape un mileniu și jumătate, fiind redescoperite întâmplător, în anul 1927, de către arheologul peruvian Toribio Mejia Xesspe.
  • Contrar credințelor împământenite care susțin că desenele sunt vizibile doar din aer, ele sunt vizibile, de fapt, de pe dealurile din împrejurimi.
  • Arheologii au descoperit piloni de lemn la capătul unora dintre reprezentările din valea Nazca, ceea ce susține teoria că acestea au fost create de o populație antică ce folosea unelte extrem de simple.
  • Desenele au fost create printr-un procedeu relativ simplu, anume îndepărtându-se stratul de sol bogat în oxid de fier, cu o culoare roșiatică, pentru a expune stratul subteran, deschis la culoare. Practic, fiecare linie trasată în valea Nazca este un șant cu o adâncime nu mai mare de 10-15 centimetri.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here