Acum aproximativ 20 până la 40 de milioane de ani, entelodonții au cutreierat Eurasia și America de Nord, înarmați cu fălcile lor enorme. Ce au mâncat acești „porci Terminator”? Un studiu publicat în revista Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology ne permite să vedem lucrurile puțin mai clar. Entelodonidae, sau pur și simplu entelodonții, au format o familie de mamifere acum între 35 și 20 de milioane de ani. Aceste animale, aparent înrudite cu suizii, erau în realitate mai apropiate de hipopotami și cetacee. În cultura populară vorbitoare de limbă engleză, aceștia sunt uneori porecliți „Hell Pig” sau „Terminator Pig”. Pe de altă parte, antracoterii erau o familie de rumegătoare care semănau cu hipopotamii, dar erau mai agili și mai puțin dolofani.
Antracoterii și entelodonții aveau caracteristici morfologice particulare, ca o combinație de animale diferite. De fapt, cercetătorii încă pun la îndoială comportamentul lor și în special obiceiurile lor alimentare. Entelodonții, de exemplu, păreau să aibă multe în comun cu porcii omnivori, dar unii și-i imaginau și ca potențiali prădători sau mari necrofagi, precum hienele moderne. Pentru a afla mai multe, cercetătorii de la Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială au examinat dinții fosilizați ai mai multor specimene. Toate au evoluat în sudul Franței acum aproximativ 30 de milioane de ani (perioada Oligocen). Este posibil să se determine dieta unei specii dispărute analizând tiparele săpate în dinți de alimentele consumate. De exemplu, oasele și semințele tind să lase găuri, în timp ce ierburile și frunzișul lasă în mod regulat zgârieturi. Aceste micro-urmături sunt invizibile cu ochiul liber, dar sunt foarte prezente. Echipa a comparat apoi aceste modele de microuzură cu cele ale altor mamifere cu diete cunoscute, cum ar fi mistreții, urșii, leii, hipopotamii și caii. Conform analizelor, antracoterii păreau să aibă o dietă constând din aproape toate produsele pe bază de plante. Micro-uzura dinților lor prezenta, de fapt, asemănări cu cea a mamiferelor care pășunează și frugivorele.
Pe de altă parte, dieta entelodonților părea similară cu cea a mistreților și a altor pecari moderni. Pe baza acestor rezultate, putem, prin urmare, exclude ipoteza comportamentului carnivor strict vorbind. Totuși, știm că porcii moderni consumă uneori carne dacă li se oferă ocazia. Prin urmare, este posibil ca și entelodonții să le fi consumat. Per total, rezultatele acestei lucrări sugerează că ambele animale trăiau într-un ecosistem divers, cu acces la multe tipuri de hrană. La vremea lor, lumea trecea de la condițiile calde și fierbinți ale Eocenului la condițiile mult mai reci ale Oligocenului. O dietă flexibilă le-ar fi permis acestor animale să supraviețuiască în timpul tranziției.
Poll: Care a fost dieta principală a entelodonților?
Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România
Leave a Reply