0
(0)

Un studiu publicat în revista Nature arată că, în emisfera nordică, la latitudini mai mari de 45 grade, ne confruntăm cu veri din ce în ce mai calde.

 

Studiul publicat de către Nature, este intitulat ”Recent temperature extremes at high northern latitudes unprecedented in the past 600 years” (Temperaturile extreme recente, la latitudini nordice mari, nu au precedent în ultimii 600 de ani), a fost realizat de către Martin P. Tingley și Peter Huybers, cercetători la Departamentul pentru științe terestre și planetare, de la Universitatea Harvard.

Conform acestui studiu: ”Temperaturile extreme înregistrate recent la latitudini nordice mari sunt rare, prin definiție, impunând analiza unui interval de timp mai mare, pentru evaluarea frecvenței acestor extreme de-a lungul timpului.” Cei doi cercetători au utilizat trei metode pentru determinarea extremelor de temperatură pe timpul verii. Ei s-au bazat pe informații obținute pe în urma analizei inelelor de creștere ale copacilor, eșantioanelor extrase din ghețari și a depunerii sedimentelor pe fundul lacurilor. Astfel ei au ajuns la concluzia că ”recentele maxime de temperatură din zona latitudinilor înalte din emisfera nordică nu au precedent în ultimii 600 de ani.” Cei doi mai precizează că: ”Verile anilor 2005, 2007, 2010 și 2011 au fost mai calde decât oricare altă vară din 1400 încoace, în termeni de distribuție spațială medie. Vara anului 2010 a fost cea mai caldă din ultimii 600 de ani în Rusia ([probabilitatea] p>0,99) și probabil cea mai caldă și în Groenlanda și zona arctică a Canadei (p>0,90).” Aceste extreme, conform autorilor, sunt o consecință a încălzirii globale.

 

Anomaliile de temperatură pentru latitudinile nordice cuprinse între 45 și 85 grade. (mai multe grafice și date suplimentare puteți găsi aici. )

Surse: Recent temperature extremes at high northern latitudes unprecedented in the past 600 years (abstract), Supplementary information (.pdf)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here