2
(1)

Studiul condus de cercetătorul Shimon Wdowinski, de la Universitatea Miami, prezentat în cadrul Întâlnirii AGU, de la San Francisco, arată că seismele, inclusiv cele de anul trecut din Haiti şi Taiwan, ar putea fi declanşate de ciclonii tropicali (uragane şi taifunuri), indiciu care poate ajuta la identificarea zonelor cu risc major de cutremur.

 

Potrivit profesorului Wdowinski, care a analizat cutremurele cu o magnitudine de peste 6 grade, cutremurele sunt declanşate de căderile masive de precipitaţii: „Acestea provoacă alunecări de teren şi eroziuni ale scoarţei terestre, ducând astfel la eliberarea presiunii acumulate între plăcile tectonice.”

În ultima jumătate de secol trei evenimente ciclonice tropicale, respectiv taifunurile Morakot, Herb şi Flossie, au fost urmate, într-un decurs de maxim patru ani, de seisme puternice în zona muntoasă a Taiwanului.

Taifunul Morakot, din 2009, a fost urmat în acelaşi an de un seism de 6.2 grade pe scara Mercalli şi în anul următor de unul de 6.4 grade. Taifunul Herb, din 1996 a fost urmat de un cutremur de 6.2 grade Mercalli în 1998 şi în 1999 de unul de 7.6 grade, iar taifunul Flossie din 1969 a fost urmat în 1972 de un seism de 6.2 grade Mercalli.

Cutremurul devastator, de 7 grade pe scara Mercalli, care a lovit Haiti în 2010, a apărut în zona muntoasă a insulei, după un an şi jumătate de la cele două uragane şi cele două furtuni tropicale care au inundat ţara pentru 25 de zile.

Potrivit cercetătorilor, acest mecanism de declanşare a cutremurelor poate funcţiona numai în cazul plăcilor tectonice înclinate.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here