5
(5)

Cercetătorii au identificat 125 de specii de virusuri la animale cu blană, crescute în ferme din China. Printre acestea, unele erau necunoscute până acum și, mai important, 39 au fost clasificate ca fiind cu risc potențial ridicat de transmitere între specii, inclusiv la om.

Vizonii, șobolanii moscați, câinii enot sau tanuki… Aceste mamifere mici sunt crescute în ferme pentru blana lor și, uneori, pentru carne sau pentru proprietățile lor medicinale. Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat țesuturile a 461 de animale moarte din cauza bolilor în China, între 2021 și 2024. Majoritatea proveneau din ferme. Analizele au dezvăluit prezența unor virusuri necunoscute, unele dintre ele fiind transmisibile la om. Aceste rezultate au fost publicate în revista Nature.

Fermele de animale crescute pentru blană au fost deja sub atenția publicului, imediat după pandemia de Covid-19. În 2021, în timp ce ipotezele privind originea acestui virus continuau să apară, un studiu chinez a pus sub acuzare fermele de creștere intensivă a vizonilor, pentru răspândirea virusului SARS-CoV-2.

În noul studiu, oamenii de știință au secvențiat materialul genetic al țesuturilor pulmonare și intestinale de la rozătoare și alte mamifere mici, 90% dintre acestea provenind din ferme. Rezultatul: echipa a identificat 125 de specii de virusuri, dintre care 36 erau necunoscute până acum. Dar și mai îngrijorător: 39 dintre aceste virusuri prezintă un “risc ridicat” de transmitere între specii diferite, inclusiv la om. “Vizonii și câinii enot prezentau cel mai mare număr de virusuri ”cu risc ridicat'”, precizează echipa de cercetători. Au fost detectate virusuri ale gripei aviare, precum și diferite coronavirusuri, dar niciunul nu era strâns legat de SARS-CoV-2. Edward Holmes, virolog și coautor al studiului, și-a exprimat, într-o declarație pentru AFP, îngrijorarea cu privire la un virus descoperit în plămânii a doi vizoni de fermă: coronavirusul pipistrelle HKU5. Este apropiat de coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care este potențial mortal pentru om.

Densitatea populațiilor din ferme și condițiile sanitare din aceste unități îi îngrijorează pe cercetători. Ei se tem că aceste ferme favorizează transmiterea virusurilor și expunerea umană. “Sunt ferm convins că comerțul cu animale sălbatice este la originea apariției SARS-CoV-2”, a declarat cercetătorul pentru AFP,  “și că comerțul cu blană ar putea ușor să genereze o altă pandemie virală”. Înainte de criza sanitară, piața blănurilor genera anual aproape 18 miliarde de euro, iar China rămâne principalul producător.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?