4.9
(7)

În domeniul sănătății, tehnologiile permit progrese extraordinare, în special roboții care realizează acum intervenții autonome de succes. O echipă chirurgicală de la centrul de sănătate NYU Langone (New York, Statele Unite) tocmai a efectuat primul transplant robotic de doi plămâni din lume pe o dependentă de adrenalină în vârstă de 57 de ani, cu dureri severe. A fost capabilă să respire din plin pentru prima dată în ultimii ani și să redescopere plăcerea de a trăi la o mie de mile pe oră. Mai presus de toate, această operație marchează un progres major în chirurgia robotică și procedurile de transplant minim invazive.

Transplantul a fost efectuat pe 22 octombrie 2024, la doar patru zile după ce pacienta, Cheryl Mehrkar, o femeie în vârstă de 57 de ani, cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), a fost plasată pe lista de așteptare pentru transplant de plămâni după câteva luni de evaluare de echipa sa medicală.  Această femeie, care a moștenit o predispoziție genetică la boli pulmonare, a fost diagnosticată cu această boală dificilă de suportat de pacienți în 2010, la vârsta de 43 de ani. Starea ei s-a înrăutățit în mod semnificativ după ce a contractat COVID-19 în 2022. Acest lucru a avut un impact puternic pentru această femeie pasionată de senzații tari, care a călătorit în lume ca maestru scufundări, a devenit motociclistă cu experiență în călătoriile Statelor Unite cu Harley-Davidson din 2003. Ea a obținut centura neagră la karate alături de soțul ei, Shahin. Cuplul deținea și un dojo unde preda cu pasiune înainte ca sănătatea ei să o oblige să se oprească. Acum ea poate adăuga o nouă performanță călătoriei sale extraordinare: este prima persoană din lume care a primit un transplant robotic de doi plămâni.

Procedura este în mare parte rezultatul activității dr. Stephanie H. Chang, profesor asociat în departamentul de chirurgie cardiotoracică de la NYU Grossman School of Medicine și director chirurgical al programului de transplant pulmonar la NYU Langone Transplant Institute. Cu o lună mai devreme, ea făcuse deja primul transplant robotic pentru un singur plămân din Statele Unite. După aceasta, ea s-a pregătit și pentru această nouă operație cu echipa sa timp de șase luni, efectuând trei transplanturi robotizate ale unui singur organ pentru a perfecționa tehnica și progresul procedurii.

În timpul acestei proceduri de șapte ore, echipa a transplantat cu succes ambii plămâni ai pacientului folosind sistemul robotizat Da Vinci Xi, utilizat în fiecare etapă. Au fost făcute mici incizii între coaste pentru a permite robotului să îndepărteze plămânii, să pregătească locul chirurgical, precum și inima și căile respiratorii pentru implantare și, în final, să introducă plămânii noi.

„De obicei, facem fie o incizie foarte mare pe întregul piept, fie două incizii mari pentru a efectua grefa”, explică dr. Stephanie Chang. „Cu sistemul robotizat, introducem de fapt patru brațe mici de 1,25 cm și apoi facem o incizie de 5 până la 6,25 cm pe lateral. Aici mișcăm plămânul înăuntru și afară. » Datorită acestui sistem, pacienții „par să simtă mai puțină durere și să se recupereze puțin mai repede după operație”. După operație, pacienta a putut să părăsească rapid spitalul și să se întoarcă acasă pe 20 noiembrie. Mai mult, s-a mirat că poate „respira bine” aproape imediat. Și de atunci, ea a spus că respirația ei s-a transformat complet.  „Este unul dintre cele mai mari privilegii de a putea ajuta pacienții să-și recapete o calitate sănătoasă a vieții”, spune dr. Chang. „Prin utilizarea acestor sisteme robotizate, ne propunem să reducem impactul acestei intervenții chirurgicale majore asupra pacienților, să le limităm durerea postoperatorie și să le oferim cele mai bune rezultate posibile. […] Când ne gândim la transplantul robotizat, în general, pur și simplu reduce trauma pentru pacient și îmbunătățește vizualizarea”, adaugă ea.

Echipa spune acum că lucrează la standardizarea procedurii. Obiectivul său ar fi într-adevăr să-l facă mai eficient și să se asigure că poate fi transmis cu ușurință altor chirurgi. Acest lucru ar face de fapt posibilă extinderea accesului la această tehnică pentru un număr mai mare de pacienți.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?