4
(2)

Milioane de bărbaţi poartă moştenirea genetică a lui Gingis Han, lider mongol care s-a stins din viaţă în anul 1227. Însă acesta nu este singurul bărbat care a lăsat o asemenea amprentă genetică asupra oamenilor de azi, se arată într-un amplu studiu realizat de către geneticianul britanic Mark Jobling de la  Universitatea din Leicester, în colaborare cu geneticienii Patricia Balaresque şi Paul Sabatier de la Universitatea din Toulouse.

 

Ginghis Han a devenit renumit nu numai prin cuceririle sale sau prin numărul uriaş de victime umane lăsate în urmă, dar şi prin faptul că a avut sute de urmaşi. A fost, astfel, nevoie de multiple generaţii care să se răspândească pe o arie geografică uriaşă, pentru a putea duce la perpetuarea acestui cromozom Y. Mulţi oameni pot avea numeroşi fii, din întâmplare. Ceea ce se întâmplă mult mai rar este ca acei fii să aibă, la rândul lor, un număr ridicat de urmaşi. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un sistem social care să le permită acelor bărbaţi să procreeze cu cât mai multe femei”, susţine Mark Jobling, cercetătorul care a identificat alte zece descendeţe genetice extrem de puternice.

Una dintre acestea se regăseşte în China, şi a fost pornită de Giocangga, lider chinez al dinastiei Ming, decedat în anul 1582, ai cărui numeroşi fii au dus genele tatălui lor mai departe inclusiv în perioada dinastie următoare, Qing. O alta este cea din Irlanda medievală, mai precis cea a dinastiei Uí Néill, dinastie al cărei lider, Niall Noígíallach, s-a stins din viaţă în anul 405 d.Hr.

Alte opt descendeţe paterne aparţin unor indivizi al căror nume va rămâne, probabil, necunoscut, şi îşi au originea în perioada 2100 î.Hr. – 300 î.Hr. Acestea se regăsesc în Orientul Mijlociu, India, sud-estul şi centrul Asiei. Este vorba de emergenţa Epocii Bronzului, a stratificării sociale şi a apariţiei unor lideri extrem de influenţi,aşa cum se întâmpla în Babilon, un caz mult mai cunoscut istoricilor de azi. Cea mai nouă dintre aceste linii genetice misterioase începe în anul 850 d.Hr. şi îşi are originea în nord-estul Chinei şi Mongolia.

Sursa: Nature

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here