Cercetătorii Universității Nord-vestice, din Chicago, Ilinois, imaginează un viitor în care computerele și alte dispozitive electronice își vor putea reconfigura structura interioară încât să se muleze mai bine pe nevoile de moment ale utilizatorilor.
Ca un prim pas în această direcție, oamenii de știință au realizat mici circuite pe care le-au creat din materiale la nano-scară ce pot fi rezistoare, diode, tranzistori, sau alte componente, în funcție de necesitățile unei împrejurări.
Praciti, savanții au creat un ansamblu de circuite care se poate reconfigura autonom în laborator. Exploatată pentru aparatura electronică de larg consum, această tehnologie ar putea face posibilă o nouă generație de computere mereu optimizate pentru sarcina pe care o au de îndeplinit.
Componentele electronice bazate pe nanopoarticule funcționează, în esență, prin crearea unor noi mijloace fluide de a vira fluxul de electroni printr-un material. În loc să fie statice, particulele din material pot fi rearanjate pentru a crea grade diferite de rezistență, conductivitate, sau orice altceva necesită un sistem la un moment dat; chiar și a crea multipli curenți de electroni care circulă în direcții diferite în același timp prin același material.
Rezultatul acestui progres ar putea fi acela că sistemele computerizate se vor putea adapta rapid la activitatea pe care o desfășoară, făcând operațiile de mare putere – sau chiar procesele comun performate de un smartphone – mult mai eficiente.
Sursa