Este vorba despre un terminal luxos dedicat turismului spaţial. Cosmoportul aparţine companiei Virgin şi este destinat îmbarcării turiştilor spaţiali de lux, ce au achitat bilete cu destinaţie suborbitală şi retur, în valoare de 200.000$.

 

Noua clădire, în valoare de 209 milioane dolari, situată în mijlocul deşertului, în New Mexico (S.U.A.), va găzdui naveta spaţială SpaceShip Two aparţinând Virgin Galactic, un post de control al misiunilor şi o zonă de pregătire a pasagerilor. Acordul dintre Virgin Galactic şi reprezentanţii statului New Mexico, cu privire la construcţia terminalului şi a pistei, fusese semnat în urmă cu şase ani.

\"(w540)

Pista cosmportului are o lungime de 3,2 km şi a fost inaugurată în urmă cu aproape un an. Zborurile sunt programate să înceapă la începutul lui 2013.

Înaintea zborului, pasagerii vor efectua un program de antrenament, timp de trei zile. Cu privire la zborul efectiv, la atingerea înălţimii de 25.000 metri, motorul rachetei este pornit. Când se ajunge la linia Kármán (aproximativ 100.000 metri deasupra nivelului mării), ce reprezintă limita atmosferei terestre, naveta se separă de aeronava sa purtătoare, White Knight II, din acel moment, turiştii spaţiali devenind astronauţi. După acest prag, naveta va efectua un zbor suborbital, oferind cam şase minute de imponderabilitate, întregul zbor durând 3.5 ore. Viteza maximă a navetei depăşeşte de aproape patru ori viteza sunetului.

\"(w540)

Inaugurarea a fost făcută cu fast, în stilul inconfundabil al miliardarului britanic Sir Richard Branson, care a coborât clădirea în rapel în timp ce desfăcea o sticlă de şampanie, cu care a „botezat-o”. La inaugurare a fost invitat şi astronautul Buzz Aldrin, alături de 150 dintre cei 450 deţinători de bilete de zbor spaţial.

\"(w540)

Sursa

Sursa Foto: AFP/Getty