0
(0)

Vă recomandăm să participați la conferința intitulată „Despre optică în era nanotehnologiilor”, susținută de Andrei Faraon, profesor de fizică aplicată la California Institute of Technology – Caltech. Conferința va avea loc joi, 11 iulie 2019, ora 18:00 în Sala Media a Teatrului Național București.

Deși nanotehnologia este aplicată deja pe scară largă pentru realizarea unor componente vitale ale unor obiecte pe care le folosim în viața de zi cu zi, puțină lume știe că ea poate fi folosită și în domeniul opticii. Andrei Faraon este un pionier al acestui domeniu de cercetare. El a realizat așa numite metamateriale, care pot înlocui componentele optice clasice. De exemplu, dl Andrei Faraon este coautorul unui articol, publicat în 31 august 2015 în Nature Nanotechnolgy, în care se prezintă tehnologiile care pot fi folosite pentru a fabrica materiale nanostructurate ce pot fi folosite în realizarea de sisteme optice ultracompacte, care pot fi folosite pentru microscoape, camere foto și video, ecrane etc. În comunicatul de presă al  California Institute of Technology (Caltech), dl Andrei Faraon arăta că ”În prezent sistemele optice sunt fabricate piesă cu piesă și adesea ele sunt asamblate manual. Tehnologia noastră este similară cu cea utilizată pentru fabricarea componentelor microelectronice. Cu ajutorul ei s-ar putea produce simultan milioane de sisteme [optice], cum sunt cele folosite pentru microscoape sau camere. […] Imaginați-vă un microscop modern. El este alcătuit din numeroase componente, care trebuie să fie asamblate cu mare grijă. Cu ajutorul tehnologiei noastre putem realiza fiecare dintre componentele optice și să le grupăm pentru a realiza sistemul, folosind un sistem complet automatizat. Fiecare dintre componente are dimensiuni de ordinul unei milionimi de metru, adică este de 100 de ori mai mică decât grosimea unui fir de păr uman.”  

Dacă doriți să aflați direct de la sursă felul în care nanotehnologiile pot fi folosite pentru realizarea de dispozitive optice compacte, vă invităm să urmăriți conferința domnului Andrei Faraon din 11 iulie 2019. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București începând cu ora 18:00.

Detalii suplimentare despre eveniment găsiți aici

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?